Братунaц: Вјеровали катастру, па остали без куће

Крстина Ћирковић
Братунaц: Вјеровали катастру, па остали без куће

Братунац - Маркица Божић из Братунца остао је без куће коју је у насељу Подчауш купио 2004. године од Омера Мујчића и у складу са купопродајним уговором укњижио у Подручној јединици Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП) у Братунцу.

Каснијом укњижбом права власништва на купљеној кући и окућници у корист Рушвете Нухановић и њене дјеце, а на основу правоснажне пресуде сребреничког суда, Божић је остао без некретнине и новца којим је купио кућу за 9.300 марака, као и средстава која је уложио у њено обнављање и уређење.

- Сваког дана очекујем да нас иселе из куће, коју сам поштено купио вјерујући катастарским књигама, према којима је Мујчић био власник у тренутку када је склопљен купопродајни уговор. Не могу да вјерујем да суд пресуђује у корист Нухановићеве на основу изјава свједока, према којима је наводно њен покојни муж Алија купио од Мујчића ту кућу 1986. године - рекао је Божић, најављујући да ће своја права тражити на суду у Стразбуру.

У документацији, коју нам је Божић дао на увид, стоји да је купопродајни уговор између њега и Мујчића потписан 26. маја 2004. године, те да је продавац куће са окућницом власник некретнине један кроз један. У међувремену насљедници Алије Нухановића туже Основном суду у Сребреници Мујчића и Божића тврдећи да је Алија купио од Мујчића кућу и парцелу. Као доказ нису приложили купопродајни уговор него свједоке који су наводно присуствовали договору Алије и Омера.

Основни суд доноси пресуду 30. августа 2010. године у којој утврђује да је правни претходник тужилаца Алија Нухановић закључио уговор о куповини некретнине од туженог Мујчића 1986. године. Суд у Сребреници је поништио уговор о продаји некретнина закључен између Божића и Мујчића и наложио Божићу да ослободи и преда Нухановићима кућу.

- Против такве пресуде поднио сам жалбе Окружном суду у Бијељини и Врховном суду РС, који су је, на моју нажалост, само потврдили - истиче Божић, који указује да суд није дао важност писменој изјави Мујчића који тврди да му је покојни Алија дао само капару, а да преостали износ није никад исплаћен.

- Са Нухановићем нисам потписао никакав уговор, а исплати капаре присуствовали су само Алија и његов отац. Сви остали свједоци су измишљени - наведено је у писаној изјави Мујчића.

Подручна јединица Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове издала је 4. априла 2014. рјешење, а на основу пресуде Основног суда којим се, умјесто Маркице Божића, укњижава право власништва на Рушвету Нухановић и њену дјецу. Из Подручне јединице је након тога затражено од МУП-а РС да се испита цијели случај "због основа сумње да постоје елементи кривичне одговорности у том предмету".

Стан

Маркица Божић је до потписивања Дејтонског споразума живио са супругом и сином у Хаџићима, гдје је имао стан. Каже да је тај стан продао, а новац уложио у куповину и уређење спорне куће у Братунцу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана