Борци у Добоју смјењују градоначелника

Дијана Дујић
Борци у Добоју смјењују градоначелника

Добој - Борачка организација у Добоју почела је јуче подјелу материјала по својим мјесним одборима за прикупљање потписа за опозив градоначелника Обрена Петровића због одлуке о приступању Добоја Заједници општина турског свијета.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Добој Зоран Бијелић је изјавио да ће у граду бити постављени пунктови за прикупљање потписа за петицију. Борци су дали рок градоначелнику и скупштинској већини, коју предводи СДС, да пониште одлуку о приступању Добоја Заједници општина турског свијета, али то није учињено ни послије протеста упозорења, на којем се окупило више од 2.000 грађана.

- Не само да одлука није поништена, него нас нико из Градске управе и Скупштине није позвао ни телефоном. Због тога смо се одлучили за прикупљање потписа за петицију којом ћемо тражити смјену Петровића. Прикупљање потписа ће трајати неколико дана - казао је Бијелић и додао да је потребно сакупити 7.001 потпис да би се иницијатива за смјену Петровића нашла на дневном реду Скупштине града, док је 35.000 потписа потребно за покретање референдума за његов опозив.

Контроверзна одлука о приступању Добоја Заједници општина турског свијета са сједиштем у Истанбулу усвојена је 3. марта у добојском парламенту гласовима одборника СДС-а, НДП-а, ДНС-а и СДП-а. Градска Борачка организација затражила је одмах од Градске управе да сазове ванредну сједницу Скупштине на којој би била поништена та одлука, а упркос обећањима она није одржана.

Архивска грађа

Борци захтијевају и да спомен-соба буде враћена у Дом војске, да из тог објекта буде исељен "Мерхамет", те да буде покренута изградња спомен-обиљежја погинулим борцима Војске РС у централном градском парку.

Зоран Бијелић је навео да су у току активности у вези са примопредајом дијела архивске грађе која је из некадашње спомен-собе Дома војске измјештена у касарну у Миљковцу. Он је навео да ће грађа по преузимању бити смјештена у некадашње просторије спомен-собе Дома војске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана