Бијељина: Смијењени начелници постају савјетници

Маријана Миљић
Бијељина: Смијењени начелници постају савјетници

Бијељина - Градоначелник Бијељине Мићо Мићић одмах након смјене шест начелника одјељења у Градској управи донио је правилник о систематизацији радних мјеста, којим смијењене шефове поставља за савјетнике у служби града.

СДС и Мићић изгубили су половином маја, послије 11 година, скупштинску већину у Бијељини, а власт у градском парламенту преузели су СНСД, ДНС, СП, СРС и покрет "Успјешна Српска".

Нова скупштинска већина потом је смијенила Милорада Софренића са чела Одјељења за финансије, Славишу Савића испред сектора борачко-инвалидске заштите, а Томицу Стојановића са мјеста шефа Одјељења за стамбено-комуналне послове.

Без фотеље су остали и Славко Башић, који је руководио Одјељењем за друштвене дјелатности, Миле Пејчић, шеф Одјељења за привреду и пољопривреду, те Миладин Ракић, начелник Одјељења за урбанизам.

Мићић је, тврде у бијељинском парламенту, смијењеног Софренића већ упослио за савјетника начелника Одјељења за финансије, а исто планира са осталим смијењеним шефовима.

У савјетнике једино није отишао Стојановић, који је враћен на некадашње радно мјесто.

Предсједник бијељинске Скупштине Драган Ђурђевић рекао је да је Мићић одмах након смјене шест начелника донио нову систематизацију радних мјеста, којом је предвидио да сваки начелник одјељења има свог савјетника.

- Поједини смијењени начелници одјељења су на годишњем одмору, а Мићић планира да их постави за савјетнике начелника када се врате на посао. Смијењеног Софренића већ је поставио за савјетника у Одјељењу за финансије - рекао је Ђурђевић и устврдио да је Софренић посао добио без расписаног конкурса.

- То је незаконито и ми ћемо се на тај потез жалити. Поред тога, инсистираћемо на томе да приликом запошљавања савјетника буде расписан конкурс - рекао је Ђурђевић и додао да ће тражити мишљење Министарства управе и локалне самоуправе РС на нова запошљавања.

Мићић на питања у вези са запошљавањем смијењених начелника није желио прецизно да одговори.

- За функционисање Градске управе задужен је градоначелник и ја се у складу са тим и понашам. Није то тако како они кажу. Према Закону о локалној самоуправи, они који имају право да остану, остали су у Градској управи, други су на годишњем одмору - рекао је Мићић и додао да постављени начелници одјељења добијају овлашћења онолико колико он мисли да треба.

Када је ријеч о Софренићу, Мићић је рекао да је он постављен на функцију која њему одговара.

Предсједник Градског одбора СНСД-а у Бијељини Недељко Ћорић каже да Мићић упорно злоупотребљава службени положај, као што је то радио и прије него што је изгубио скупштинску већину.

- Мићић је приватизовао град и Градску управу. Понаша се као шериф, јер ради све мимо закона и овлашћења - навео је Ћорић и додао да су смијењени начелници злоупотребљавали свој положај када су били на челу одјељења с циљем рјешавања политичких, а не интереса града.

Кандидат покрета "Успјешна Српска" за градоначелника Бијељине Златко Максимовић каже да Мићић оваквим запошљавањем не допушта начелницима да раде свој посао.

- Сасвим је јасно да Мићић злоупотребљава свој положај. Поред тога, нема потребе да начелници одјељења имају савјетника - казао је Максимовић.

У Градској управи Бијељине постоји седам одјељења, а нова скупштинска није смијенила само Наду Стјепановић, која је на челу Одјељења за општу управу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана