Бањалучанин Милан Грбић виталан и у једанаестој деценији: Рад и домаћа храна рецепт за дуговјечност

Милош Васиљевић
Бањалучанин Милан Грбић виталан и у једанаестој деценији: Рад и домаћа храна рецепт за дуговјечност

БАЊАЛУКА - Милан Грбић (102) из бањалучког насеља Српске топлице један је од најстаријих становника највећег града Српске, који се уз позитивну енергију, ведар дух и нешто лошији слух и вид, и даље неизмјерно радује сваком дану.

Три пута се женио и стекао вишечлану породицу, што га уједно чини богатим, јер је одавно постао и прадјед и чукундјед, али исто толико пута је био и хапшен, па би се могло рећи да је живио турбулентно. Вијек и кусур година ништа му не могу, па и даље редовно купује мјесечну карту, скоро сваког уторка аутобусом иде на пијацу, а са љепшим временом и доласком прољећа, почеће, каже, и да ради око куће и баште.

- Још је хладно, једва чекам да отопли па да идем вани да нешто радим, не волим бити у четири зида. Зебу ми ноге када је хладно вријеме, па и не излазим много вани, морам да се пазим. Не волим и никад нисам волио да радим око стоке, али могу да радим у башти, јер сам и даље релативно виталан - прича овај старина ведрог духа.

Поручује да живот није лак, али да се, без обзира на све недаће и препреке мора ићи даље, у нове побједе, уздигнутог чела и с вјером у себе, али и Бога.

- У животу нисам бирао средства како бих прехранио породицу, па сам често долазио и у сукоб са законом. Три пута сам био у затвору и имао три жене, у томе видим одређену симболику - шаљиво каже Грбић.

Наглашава да се времена мијењају и да се мора ићи у корак с развојем технологије, а да бисмо били здрави и дуговјечни, мора се што више радити. Најгоре је, каже, сједити и гледати у небо јер од рада, чим год се човјек бавио, нема ништа љепше ни здравије. Зато се и данас и даље бави физичком активношћу.

Рецепт за дуговјечан живот, уз умјерен рад, свакако је, здрава храна и чашица домаће ракије.

- Волим да купим, али још више да попијем добру ракију, чашицу, некад и више. Чашица је добродошла уз разговор и на слави, и за Васкрс, Божић, за рођендане. Боља је него већина таблета. Али и ту морамо имати мјеру, а посебно ја овако стар, да попијем мало више, не иде - додаје уз осмијех Грбић, који ријетко иде доктору, а таблете скоро и да не пије.

Прати сва актуелна дешавања, и у вези са ратом у Украјини, али и короном, са којом, каже, није имао проблема. Али има рецепт за све млађе генерације.

- Да вјерујете у оно што радите, али и да будете поштени, одани и пуни разумијевања. Уз то, што прије се вратити неким вриједностима из прошлости, здравим навикама, храни из наше баште, чашици домаће ракије, али и породици као стубу друштва - поручује Грбић.

Вјера и пост

Милан Грбић, како каже, од када зна за себе пости Васкршњи пост. Овог ће пута постити прву и посљедњу седмицу.

- У недјељу ћу на причест у Карановац, могу и пјешке или аутом, није ни важно, тако је то већ годинама, увијек сам постио и постићу. Истинска и исконска вриједност је да смо ближе Богу, тако је то и са постом. Једноставно, боље и љепше се осјећам, испуњено, у духу наше традиције и обичаја - казао је Грбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана