Авантуристи хрле на Тару и Дрину

Радмила Ђевић
Авантуристи хрле на Тару и Дрину

Фоча - Рафтинг кампови на Тари и Дрини, као туристички бисер Фоче, отворили су свој дневник у који ће се до краја септембра уписати многи љубитељи авантуристичког туризма.

Сезона је кренула, а у рафтинг авантуру најузбудљивијим дионицама Дрине и Таре до сада се упустило више хиљада туриста. Рафтери су унаприједили понуду, подигли стандард, али и безбједност гостију, посебно на чамцима.

- Сезона је добро почела, вријеме нам иде на руку, у камповима је велики број гостију из цијелог свијета. Посјећеност је у односу на лани двоструко већа. Осим рафтинга, за који не јењава интересовање, ту је и планински туризам на Зеленгори, сафари туре, обилазак пјешчаних пирамида... Имамо доста повољних пакета, попуста - каже предсједник Удружења фочанских рафтера Мирослав Давидовић.

У рафтинг центру Бастаси на располагању је више од 1.000 кревета, а двадесетак кампова се бави рафтингом.

- Највише је било гостију за 1. мај, а пуно туриста је дошло из Србије, Црне Горе, Словеније и Мађарске - каже менаџер и скипер рафтинг кампа "Тара рафт" Мирко Давидовић.

Јосипа Иванковић из Суботице већ други пут је у Бастасима.

- Никада краја узбуђењима, све је лијепо, природа и љубазни домаћини. И када нисте у рафтинг авантури, авантура је и само сједење крај ријеке - каже Иванковићева.

Камп "Три воденице" недавно су посјетили познати српски режисер Емир Кустурица, пјесник Матија Бећковић и његова кћерка позната новинарка Оља и славни кошаркаш Жељко Ребрача.

- Гости долазе стално, а од јуна су нам најављени страни туристи у групама - каже власник овог кампа Миомир Савић.

Рафтинг је постао заштитни знак Фоче и поред Националног парка "Сутјеска" је најтраженији међу туристима.

- Рафтинг нам доноси много новца и користи. Уз њега је туристичка понуда наше општине комплетна, а сви Фочу широм свијета препознају по Дрини и Тари, јер је већина већ ту била. Афирмисан је и планински туризам који је уско везан са рафтингом - каже директор Туристичке организације Фоча Љепосава Ђајић.

Рафтери очекују да ће сезону побољшати завршетак обнове пута према Шћепан Пољу и привући туристе који се уписују у дневник петомјесечне авантуре.

Туризам развојна шанса

Туристичка сезона јуче је званично отворена у Националном парку "Сутјеска". Директор ове установе Зоран Чанчар каже да гости из свих крајева свијета већ пристижу у најстарији национални парк у БиХ.

- Национални парк "Сутјеска" био је домаћин великих манифестација "Шумаријада" и "Универзијада". За викенд су већ најављени нови гости, све је већ резервисано, а обогаћена је укупна туристичка понуда - рекла је Љепосава Ђајић.

Начелник Фоче Радисав Машић рекао је да је туризам развојна шанса општине и да ће радити на што већем искоришћавању потенцијала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана