Високоградња држи у плусу грађевинарство

Анита Јанковић
Високоградња држи у плусу грађевинарство

Бањалука - Вриједност извршених грађевинских радова у првом полугодишту 2015. порасла је за 8,3 одсто у односу на исти прошлогодишњи период настављајући позитиван тренд који је започет прошле године.

Према подацима Републичког завода за статистику, раст грађевинарства у првих шест мјесеци ове године подстакла је високоградња у којој је забиљежен скок од 23,5 одсто. Вриједност радова у нискоградњи, на коју отпада чак 60 одсто активности у грађевинарству, истовремено је смањена за 2,6 одсто.

Вриједност грађевинских радова у РС порасла је у прошлој години за 7,4 одсто, што је био први значајнији раст у овом сектору од избијања свјетске економске кризе 2009. године. Грађевинарство је веома важно за комплетну привреду, јер покреће низ других индустријских и услужних грана.

Вршилац дужности секретара Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала при Привредној комори РС Миле Петровић истиче да су за раст најзаслужнији велики пројекти као што су изградња Термоелектране Станари, реконструкција Универзитетске болнице - Клинички центар Бањалука и градња студентских домова.

- Примјена новог Закона о уређењу простора и грађењу створила је прошле године велике проблеме и скоро потпуну блокаду издавања грађевинских дозвола. У овој години је то ријешено па су и грађевинци кренули у пројекте - каже Петровић.

Он наглашава да је значајнији раст у сектору грађевинарства могућ једино уз реализацију већих инфраструктурних пројеката, али упозорава и на лошу конкурентност домаћих грађевинских фирми.

- Нисмо конкурентни чак ни на домаћем тржишту и наше фирме раде углавном као подизвођачи - каже Петровић и додаје да ситуацију донекле поправља што 25 грађевинских фирми из РС изводи радове у Њемачкој запошљавајући близу 8.000 радника.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да се највећи значај раста у сектору грађевинарства огледа у повећању броја запослених.

- Станоградња запошљава велики број људи и веома је важна. Приликом изградње аутопутева машине одрађују највећи дио посла, а број радника се своди на минимум - каже Павловић и додаје да је снажнији и бржи опоравак грађевинског сектора могућ једино ако политичари престану креирати политичку нестабилност која одбија инвеститоре.

Регионални споразум

Миле Петровић истиче да су грађевинске фирме из РС веома мало присутне у земљама окружења.

- У априлу је потписан споразум између привредних комора региона чији је циљ заједничко дјеловање на регионалном и на трећим тржиштима, те међусобно поједностављење процедура приликом наступа на домаћим тржиштима. Споразум, међутим, још није дао жељене резултате - истакао је Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана