Ново пребијање дугова крајем октобра

Жељка Кокот
Ново пребијање дугова крајем октобра

Бањалука - На Бањалучкој берзи ће од 20. октобра до 3. новембра бити спроведена трећа мултилатерална компензација на којој ће привредници моћи пребијати обавезе доспјеле до 1. септембра.

Влада Републике Српске донијела је на јучерашњој сједници одлуку о спровођењу мултилатералне компензације и цесије, којом је одређено да ће у наведеном периоду бити организоване двије рунде пребијања дугова.

- Организатор ће спровести мултилатералне компензације 25. и 28. октобра. Регистрација учесника који се до сада нису пријавили у јединствени систем за компензације и цесије почиње 3. октобра. Учесници мултилатералне компензације са директним приступом систему могу упућивати захтјеве за пријаву обавеза осталим учесницима до 24. октобра - наведено је у саопштењу Владе РС.

Привредна комора РС је дуго инсистирала на успостављању система мултилатералне компензације, а портпарол ове институције Владимир Благојевић каже да су представници и сами привредници изузетно задовољни чињеницом да је пребијање дугова заживјело.

- Мултилатералне компензације и цесије су један од најбољих начина за рјешавање проблема неликвидности привреде и вјерујем да ћемо се, кроз већ устаљен систем, постепено рјешавати дугова која правна лица у РС међусобно годинама гомилају - каже Благојевић.

Један од кључних проблема који је знатно умањивао резултате претходне двије мултилатералне компензације је непријављивање дугова.

Благојевић још једном позива све фирме које се до сад нису регистровале у јединствени МЛК систем на Бањалучкој берзи да то учине да би што шири круг пријављених дужника омогућио и већу успјешност компензације.

У РС су до сада спроведене двије мултилатералне компензације у којима су пребијени вишемилионски дугови. У првој обавезној и двије додатне мултилатералне компензације, које су реализоване од 26. октобра до 10. новембра прошле године, пребијено је 164,26 милиона КМ дуга, а чак три четвртине тог износа се односило на јавни сектор. У другој редовној мултилатералној компензацији која је одржана 18. маја пребијено је 100,04 милиона КМ дуга, а на тај конто стигао је и 11,31 милион КМ из додатне компензације обављене пет дана касније.

Казне

За контролу пријављивања обавеза у систем мултилатералне компензације задужена је Пореска управа РС, која на располагању има и казне од 100 до 10.000 КМ за оне који не испуне ову законску обавезу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана