Мајсторе не задржавају ни веће дневнице

Јана Кезић
Мајсторе не задржавају ни веће дневнице

БАЊАЛУКА - Раднике у области завршних радова у грађевинарству, молере, керамичаре и регипсере не задржавају ни веће дневнице које иду и до 120 КМ, због чега је све теже наћи доброг мајстора.

Недостатак занатлија на тржишту рада јесте проблем већ годинама, а разлог лежи у томе што се тог кадра мало школује те што велики број оних који су обучени одлазе у иностранство.

Власници фирми који послују у овој области кажу да је упаљен аларм, јер и поред повећања дневница нема ко да ради.

То потврђује и бањалучки молер Александар Радосављевић који за “Глас Српске” каже да је до радника све теже доћи, иако на домаћем тржишту влада велика потражња.

- Дневнице радника помоћника сада иду и до 70 КМ, а мајстора до 110 КМ, све зависи од његове способности и од тога шта се ради - рекао је Радосављевић.

Додао је да је репроматеријал поскупио око 20 одсто, нагласивши да су им добављачи поново најавили нову корекцију цјеновника.

- Због већих дневница радника него лани али и високих цијена материјала и ми смо морали мало подигнути цијену својих услуга, за неких 20 одсто - рекао је Радосављевић, додајући да су цијене услуга кречења сада 3,50 КМ по квадрату, док се постављање тапета креће од 15 КМ по квадрату.

Без обзира на веће цијене, како каже, посла имају јер грађани стално зову.

- Термини за наредна два мјесеца скоро су нам скроз резервисани. У Бањалуци је увијек велика потражња - казао је Радосављевић.

Да је велики проблем наћи раднике сагласан је и керамичар из Бијељине Драгољуб Јовић.

- Дневнице иду и до 100 марака и без обзира на то радника нема. Због недостатка радне снаге узимамо мање послове, не можемо договорити посао у зградама - рекао је Јовић, додајући да су због повећања дневница морали кориговати цијене услуга.

Објаснио је да су добављачи лани много дигли цијене материјала, али се сада стање мало нормализовало.

И у осталим дијеловима Српске све је већа потражња за грађевинским мајсторима и физичким радницима.

- Лани је дневница мајстора износила 80 КМ, а сада иде и до 120 КМ, док физикалци имају од 60 КМ до 75 КМ. Цијена кречења по квадрату прошле године била је двије марке, а сада је 2,20 КМ - рекао је један молер из Угљевика.

Када је ријеч о постављању ригипса дневнице иду од седам марака по сату.

У бањалучком предузећу “Ригипс Савић” кажу да је прошла година била мало тежа, јер су радници константно одлазили и долазили.

- Сналазили смо се некако али било је тешко, почну да раде па оду, а то онда успорава наше пословање - казали су у овом предузећу.

Ипак, највећи проблем им, како кажу, представља дивљање цијена репроматеријала.

- Радили смо један велики објекат и цијене репроматеријала су драстично скочиле, али ми нисмо могли дизати цијене наших услуга јер смо били везани уговором - поручили су из овог предузећа.

Братић

Директор Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић каже да се већ дуго прича о томе да на нашим просторима занатство нестаје.

- Тај проблем се мора рјешавати. Мора се пробудити интересовање за занатску дјелатност, да се у школама препознају таленти и склоности дјеце те да се она опредијеле за занатство, када за то имају предиспозицију - рекао је Братић. Објаснио је да је Европа у предности јер су веће плате, а млађе генерације хоће “инстант” рјешења па зато одлазе у иностранство, што је случај одувијек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана