Казне за превисоке децибеле у Бањалуци од 1. септембра

nezavisne.com
Казне за превисоке децибеле у Бањалуци од 1. септембра

Бањалука - Сви који буду производили буку гласнију од предвиђене новом одлуком биће кажњавани од 1. септембра, потврђено је “Независним” у Одјељењу комуналне полиције.

“У неколико случајева евидентирана су емитовања повећаног нивоа буке у мањој мјери, те је субјектима у датом моменту налагано смањење нивоа буке, што је одмах и урађено”, рекли су у овом одјељењу.

Одлука о условима и начину одржавања јавних манифестација те кориштењу аудио и видео помагала у објектима и изван њих усвојена је на сједници Скупштине града 22. новембра прошле године.

Новом одлуком било је прописано да ће од 1. марта ове године бити кажњавани сви који прекрше одредбе ове одлуке, али је због одгађања новогодишњих концерата њено ступање на снагу најприје помјерено за 1. јун, а затим за 1. септембар.

У студији коју је радио Институт за заштиту и екологију РС извршена су мјерења буке на свим локацијама на којима се одржавају јавне манифестације, одређени нивои дозвољене буке за сваку појединачну локацију, те утврђени услови за организаторе оваквих скупова.

“Организатор ће бити дужан да приложи уговор са овлаштеном установом за мјерење буке, која ће по налогу комуналног полицајца или еколошког инспектора мјерити ниво децибела”, наводи се у одлуци.

Ова одлука утврђује препоручене емисијске нивое буке на отвореним локацијама одржавања јавних манифестација, непосредно испред концертне бине на удаљености од 30 метара.

Тако је на Тргу Крајине дозвољен ниво буке од 67 децибела, на Кастелу 74, а у парку “Младен Стојановић” око 80 децибела.

“У ЈУ Студентски центар 'Никола Тесла' ниво буке у концертној сали један може бити 83 децибела, а на бини два 72 децибела. На 'Аквани' је дозвољено до 70 децибела, а на Бањ брду код Споменика палим Крајишницима у НОБ-у 83 децибела”, наведено је у овој одлуци.

У бившем “Инцелу” на подручју фабрике у Улици Вељка Млађеновића дозвољено је 77 децибела, на стадиону ФК Борац 67, у парку у Трапистима 86, а на локацији испред зграде РТРС 75 децибела.

За све оне који пробију дозвољене децибеле услиједиће новчане казне, и то организатору, правном лицу од 1.000 до 10.000 КМ.

“Одговорно лице у правном лицу биће кажњено новчаном казном од 300 до 1.800 КМ, а предузетник казном од 500 до 1.500 КМ”, наведено је у одлуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана