Зелени мост са двије траке и видиковцем

Весна Поповић
Зелени мост са двије траке и видиковцем

Бањалука - Нови Зелени мост са двије саобраћајне траке, пјешачким и бициклистичким стазама те видиковцем са којег би се пружао поглед на градску плажу, требало би да буде изграђен до краја 2018. године.

Речено је то јуче у Градској управи на презентацији идејног рјешења новог моста са приступним саобраћајницама који би требало да буде грађен на локацији садашњег, лани затвореног за саобраћај возила због тешких оштећења.

Градоначелник Игор Радојичић рекао је да је процијењена вриједност инвестиције на бази идејног пројекта два милиона КМ.

- На фебруарској сједници Скупштине града ће бити одлука да се кроз емисију обвезница или кроз кредитно задужење обезбиједи потребан новац за реализацију неколико капиталних пројеката за ову годину који нису уврштени у буџет града, а међу њима и овог. У марту би требало да распишемо тендер за избор извођача радова и на љето да кренемо са градњом. Тако би град до краја године требало да добије нови мост између Обилићева и Кочићевог вијенца - казао је Радојичић.

Додао је да ће одлуком Скупштине града бити планирано око пет милиона КМ за неколико пројеката.

- Поред новог Зеленог моста, из средстава ће бити финансирана и градња дијела улице Краља Александра, наставак градње источног транзита, који би требало да укључи спој према новом Зеленом мосту, изградња водоводног подсистема "Звијезда" у склопу система "Црно врело" и завршетак реконструкције објекта Шопинг центра у спортску дворану - навео је Радојичић.

Начелник Одјељења за саобраћај Славиша Сандић је казао да је Зелени мост важна тачка за спајање западног и источног транзита.

- Његова изградња ће допринијети растерећењу саобраћаја. Градоначелник је формирао комисију која ће са градским архитектом дати сугестије приликом израде коначног пројекта како би мост имао и одређену естетику - казао је Сандић.

Представник фирме "ИМК Конструктор". која је урадила идејно рјешење. Небојша Простран казао је да ће мост бити укупне дужине 80 метара.

- Имаће интересантну расвјету и видиковац на средини моста, а испод вијенаца моста биће постаљено ЛЕД освјетљење - казао је Простран.

 Пословни простори

Игор Радојичић је рекао да град издаје пословне просторе ДНС-у и СНСД-у на основу уговора који су потписани прије десет година.

- Не знам колики су износи који се уплаћују за закуп, али обје странке редовно измирују своје обавезе. ГО СНСД-а већ мјесецима тражи нови простор јер су трошкови простора који се тренутно користи изузетно велики, тако да очекујем да ће се ГО СНСД-а ускоро одселити са те локације - рекао је Радојичић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана