Вода у Бањалуци скупља од 1. марта

nezavisne.com
Вода у Бањалуци скупља од 1. марта

Бањалука - Више цијене воде за 11 фенинга по кубном метру или око три КМ по домаћинству мјесечно грађани могу очекивати од 1. марта, уколико захтјев “Водовода” Градској управи буде усвојен на засједању Скупштине града у фебруару, потврдили су у “Водоводу”.

Зоран Поповић, директор “Водовода”, каже да је повећање цијена нужно јер Бањалука има најјефтинију воду у РС и једини је град који не наплаћује накнаду за мјерно мјесто.

“'Водовод' је у протекле двије године преузео све сеоске водоводе на подручју града. То је два милиона марака додатних трошкова, а само трошкови струје прелазе 500.000 КМ. Толике трошкове не можемо покрити цијенама које смо досад имали, стога ћемо осим виших цијена воде увести и накнаду за мјерно мјесто”, објаснио је Поповић.

Додаје да ће накнада по мјерном мјесту бити 1,50 КМ, а рачун једног просјечног домаћинства ће бити увећан за око три КМ.

“Просјечно домаћинство које потроши око 15 кубика воде сада плаћа рачун око 17 КМ, а убудуће ће плаћати око три КМ више”, казао је Поповић.

Према нашим изворима, у Градској управи имају разумијевања за захтјеве “Водовода”, посебно ако се има у виду огромна потреба за градњом нових водовода, али коначна одлука о томе да ли ће бити прихваћен њихов захтјев још није донесена.

“Тај захтјев се подробно и из свих углова анализира у надлежним одјељењима, свјесни да се ради о веома осјетљивом социјалном питању. С једне стране, стоје аргументи 'Водовода' да се ради о релативно незнатном поскупљењу од око три КМ по домаћинству, али и да им је тај новац пријеко потребан како би имали довољно новца за градњу нових водовода”, тврде извори “Независних”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана