Шибицари празне новчанике наивнима

Данијела Стоканић
Шибицари празне новчанике наивнима

Бањалука - Због тешке економске ситуације становништво је све чешће изложено разним преварама, између осталог, и шибицара који вребају на пијацама, аутобуским станицама и у парковима.

У жељи да опробају срећу на коцки и да брзо дођу до зараде лаковјерни "играчи" најчешће остају празних новчаника.

Према подацима Центра јавне безбједности Бањалука, у посљедње четири године евидентирано је 13 случајева шибицарења и то најчешће у улицама Иве Лоле Рибара и Крајишких бригада, односно на градској тржници и на западном транзиту.

- За ову врсту преваре казне су у распону од 400 до 1.000 марака и сви уочени прекршаји су санкционисани. Такође, полиција ће наставити са овим активностима - поручили су у  Центру јавне безбједности.

Запослени на градској тржници тврде да скоро свакодневно неколико људи средњих година шибицари. Пресрећу лаковјерне и убјеђују их у велики новчани добитак.

- Сваког дана су овдје. Окупљају се на паркингу пијаце и чекају "муштерије". Онда се распореде: један или више њих извиђају терен да упозоре на полицију, дио њих је ту да као "добија" на коцки, а трећи да врти шибице. Потом стављају куглицу испод кутија, почну да галаме као да "дижу" силне марке и евре па на тај начин привлаче наивне. Када се неко закачи, креће "бизнис". Играч најчешће остаје празног новчаника - рекао је један од продаваца на тржници који није желио да му објавимо име.

Његова колегиница за сусједним штандом истиче да број пролазника који се "пеца" на могућност лаке зараде није мали.

- Шибицари унапријед смишљеним "триковима" навуку жртву да се заинтересује гдје је куглица, а онда више нема повлачења док се човјеку из џепа не избије и посљедња марка. Нажалост, нисам једном видјела како неки старији људи, који су кренули у набавку, код ових превараната оставе паре. На крају кући иду без онога по шта су дошли на тржницу и празних џепова - рекла је ова продавачица.

Додала је да се не задржавају дуго на једном мјесту, чим неког опељеше, шибицари се брзо разилазе.

Социолог Иван Шијаковић истиче да је шибицарење врста изазова којој лаковјерни грађани не могу одољети.

- Групу шибицара чини неколико људи и добро је организована, зна се ко шта ради како би намамили пролазнике. Имао сам прилику да гледам са стране како они раде у договору, један од њих креће у клађење и даје 100 КМ како би навукли пролазнике на ову врсту клађења - рекао је Шијаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана