Шест начина да разоткријете лажова

Агенције
Шест начина да разоткријете лажова

Уколико сумњате да вам неко не говори истину, постоји неколико начина да то провјерите.

 Индепендент представља шест знакова који указују на то да ваш саговорник можда није искрен према вама.

Обратите пажњу на покрете и говор тијела

"Нека врста правила било би да, што је особа физички отворенија према вама, то је већа вјероватноћа да је искрена, јер отворен став означава рањивост. Уколико примјетите промјене у понашању, односно гестове којима особа покушава да "заштити" себе (на примјер додиривање лица, трљање чела итд.), онда је могуће да вас та особа лаже", изјавио је психолог Џон Пол Гарисон у интервјуу за Инсајдер.

Сувише мирно понашање такође може да буде сумњиво, с обзиром на то да лажови често покушавају да код саговорника изазову утисак да су смирени, и воде рачуна о својим покретима да се не би одали.

Уколико особа сједи екстремно мирно, прича врло полако, држи руке са стране и покрете лица своди на минимум, могуће је да имате посла са лажовом.

Гледајте саговорника право у очи

Добро позната фраза коју смо сви чули испоставила се као нарочито корисна када је ријеч о лажовима: недостатак контакта очима један је од првих невербалних знакова да нешто није у реду.

То је сасвим логично, с обзиром на то да контакт очима представља нешто лично и интимно, а лажови увијек покушавају да деперсонализују ситуацију.

Обратите пажњу на причу

Уколико онај ко вас лаже није много вјешт, лако ћете примјетити неслагања у његовој причи.

Требало је да се нађе с једним пријатељем, а видио се с другим? Споменуо је радњу која на том мјесту више не постоји? Тврди да је причао са особом за коју знате да је у том тренутку била у иностранству?

Ако сумњате, добро обратите пажњу на све детаље у причи саговорника.

Нагните се ка саговорнику

Ако особа коју сте оптужили за лаж узмиче или на било који начин покушава да успостави физичку дистанцу, то значи да јој је непријатно у вашој близини и њено тијело то јасно показује. То укључује прекрштање ногу, окретање леђа, усмеравање тијела ка излазу из просторије итд, каже Џастин Лавел, главни директор за комуникације на сајту peoplelooker.com.

У том случају још јаче усмлерите свој говор тплела према њој и провлерите како ће реаговати – људи углавном избегавају интимност када лажу.

Обратите пажњу на одговор саговорника

"Добри лажови обично имају спеман одговор унапред, и користе тактике помоћу којих ће пребацити тежиште разговора на вас, или ће покушати да изазову вашу емоционалну реакцију којом ће вам скренути пажњу на нешто друго", каже психолог Џозеф Силона са Менхетна.

Ако особа лаже, очекујте крокодилске сузе, викање или оптужбе на ваш рачун.

Вjерујте свом осjећају

Иако ће се добри лажови потрудити да никада не пронађете доказ, ако имате осjећај да вас неко лаже, онда отворено поразговарајте с њим.

"Чак и ако не постоји неслагање између вербалне и невербалне комуникације, не игрносишите осjећај који долази 'из дубине стомака' јер је најчешће заснован на нечему стварном", каже стручњак за комуникацију Лесли Шор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана