Русија ради на самосталној свемирској станици

Агенције
Русија ради на самосталној свемирској станици

Русија већ годинама планира да направи самосталну свемирску станицу и прекине сарадњу с другим свјетским свемирским агенцијама, а сад је та идеја због мноштва политичких, финансијских и техничких разлога ближе реалности него икад прије.

Међународна свемирска станица била је симбол поновног успостављања сарадње између САД и Русије након Хладног рата, а у овом великом пројекту, осим те двије силе, учествовали су и Европска свемирска агенција, Јапан и Канада и то дуже од двије деценије.


Међутим, сада је будућност МСС неизвјесна.

Један од великих проблема свемирске станице представљала је немогућност Русије да употпуни свој сегмент, најприје због лоше контроле квалитета, а затим због финансијске кризе. Међутим, овог мјесеца лансирање мултифункционалног модула "Наука" одложено је за децембар 2017.

Због комплексности овог модула, реално је очекивати да се одлагање лансирања понови барем још једном.

С друге стране, било би сасвим бесмислено лансирати тако скупу машинерију само неколико година прије него што се оконча пројекат Међународне свемирске станице, који је заказан за средину или крај двадесетих година овог вијека.

Поред тога, Руси су доказали да имају опрему која може безбједно да превози астронауте у орбиту, што додатно подгријава идеју да ће они на крају направити самосталну свемирску станицу. Тај план чак и не крију.

Према РКК Енергија, главног руског извођача радова на МСС, нова станица би требало да се формира након одвајања "Науке" од тијела међународне станице, а дотад би требало да буде направљено још барем два или више модула.

Један од њих је већ завршен и то чворишни модул, који је на неки начин компонента за повезивање шест других модула. Он се тренутно налази у гаражи РКК Енергије и спреман је да се отисне у свемир неколико мјесеци послије "Науке".

Слиједећи ће бити модул за науку и енергију (НЕМ), у ком ће се налазити лабораторија и велики соларни панели, што ће руски дио Међународне свемирске станице учинити аутономним у погледу енергије, комуникација и других ресурса.

Лансирање НЕМ обећано је за почетак 2019. а послије тога се већ може говорити о самосталној Руској свемирској станици.

Тренутно се ради и на новом транспортном броду, који треба да наслиједи Сојуз, али све идеје о свемирској независности Русије остају на нивоу плана научника, а не званична стратегија коју је одобрио Кремљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана