Арктик нестаје и то више ништа не може да заустави

Танјуг
Арктик нестаје и то више ништа не може да заустави

Сваког љета климатолози, капетани бродова, као и Инуити који живе на Арктику пријављују да се ледени покривач стално смањује.

Не тако давно, чак и током љета, ово подручје би било покривено дебелим слојем леда и недоступно морским путем.

Сада фински ледоломац Нордика, са капацитетом од 13.000 тона, без отпора плови овим путем. Његов навигатор, чији је задатак да наводи пловидбу кроз опасне воде, каже да је некада лед на овом мјесту био дебео неколико метара.

"Прошле године, на примјер, подручје гдје се сада налазимо и које је сада потпуно покривено ледом се потпуно истопило, тако да је чак и мореуз Меклинток био комплетно без леда, што се веома, веома ријетко дешава", истиче навигатор Дјук Снајдер.

Сателитско праћење од 1979. године показује да се ледени покривач на Арктику сваке године смањи за око 88.000 квадратних километара, што је, на примјер, једнако површини Србије. Научници кажу да то смањење не може да се заустави чак и ако земље које су потписале Париски климатски споразум 2015. остваре своја обећања да ће глобално загријавање држати на нивоу испод два степена Целзијусова, преноси Глас Америке.

"Арктик се топи по стопи од око два и по процента по деценији, ако гледамо нивое из маја, и око 10,4 процента по деценији у августу", истиче климатолог Ендру Вивер.

Неки виде и одређене предности. Некада вјечно замрзнути сјеверозападни пролаз из сјеверног Атлантика до сјеверног Пацифика сада је отворен љети, што дозвољава пловидбу бродовима за крстарење, рибарским и трговачким бродовима који доносе робу локалним заједницама.

Међутим, негативне посљедице могле би да буду дугорочне.

"Може да се развије туризам када ће људи долазити крузерима да виде поларне медвједе који неће бити ту за 20 или 50 година", каже стручњак за климатске промјене Мајкл Бајерс.

Научници кажу да ће, ако се овај тренд настави, већина инуитске дјеце ускоро редовно имати лета без леда, а можда и зиме без леда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана