Влада оснива Комитет за борбу против говора мржње на интернету

СРНА
Влада оснива Комитет за борбу против говора мржње на интернету

Бањалука - Влада Републике Српске донијела је одлуку о оснивању Комитета Републике Српске за борбу против говора мржње на интернету, чиме се Српска придружила 38 чланица Савјета Европе које су већ формирале овај Комитет, изјавила је Срни помоћник министра за породицу, омладину и спорт Републике Српске Бранка Малешевић.

Малешевићева је подсјетила да је Генерални директорат за демократију Савјета Европе покренуо глобалну кампању за борбу против говора мржње на интернету, а да је идеја дошла од младих из Савјетодавног одбора за младе у Савјету Европе.

Кампању за борбу против говора мржње на интернету проводи Савјет Европе и државе чланице кроз оснивање комитета који су задужени за провођење кампања.

"Говор мржње није нова тема на интернету. У свим међународним документима који говоре о људским правима и слободама, а самим тим и о потреби борбе против расизма и расне дискриминације, говори се о потреби спречавања говора мржње", рекла је Малешевићева.

Она је додала да је Министарство, у сврху проактивног дјеловања на интернету и у заједници, те пратећи препоруке и смјернице Савјета Европе, иницирало покретање кампање и оснивање Комитета Републике Српске за борбу против говора мржње на интернету.

Малешевићева је истакла да је циљ кампање информисање јавности, посебно дјеце и младих, о поштовању људских права, као и о негативним утицајима говора мржње, напоменувши да кампања није покренута да би на било који начин ограничила слободу изражавања.

"Кампања се се залаже за једнакост, достојанство, људска права и различитости, те против говора мржње, расизма и дискриминације на интернету и реализује се кроз велики број акција и интервенција, али и припрема младе људе и омладинске организације да препознају и дјелују против кршења људских права", објаснила је Малешевићева.

Према њеним ријечима, чланови Комитета су представници институција власти, јавних установа, организација цивилног друштва, медија и појединаца, а у складу са смјерницама Савјета Европе.

"Комитет врши стручне, савјетодавне и друге послове усмјерене на спречавање и сузбијање говора мржње на интернету у Републици Српској", прецизирала је Малешевићева.

Напомињући да нема прецизне и општеприхваћене међународне дефиниције говора мржње, она је навела дефиницију Комитета министара Савјета Европе према којој се под термином "говор мржње" подразумијевају сви облици изражавања који шире, подстичу, промовишу или оправдавају мржњу међу расама, ксенофобију, анти-семитизам.

Под овим термином се подразумијевају и други облици мржње засновани на нетолеранцији, укључујући нетолеранцију изражену кроз агресивни национализам, етноцентричност, дискриминацију или непријатељство према мањинама, имигрантима и људима имигрантског поријекла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана