Vlada osniva Komitet za borbu protiv govora mržnje na internetu

SRNA
Vlada osniva Komitet za borbu protiv govora mržnje na internetu

Banjaluka - Vlada Republike Srpske donijela je odluku o osnivanju Komiteta Republike Srpske za borbu protiv govora mržnje na internetu, čime se Srpska pridružila 38 članica Savjeta Evrope koje su već formirale ovaj Komitet, izjavila je Srni pomoćnik ministra za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske Branka Malešević.

Maleševićeva je podsjetila da je Generalni direktorat za demokratiju Savjeta Evrope pokrenuo globalnu kampanju za borbu protiv govora mržnje na internetu, a da je ideja došla od mladih iz Savjetodavnog odbora za mlade u Savjetu Evrope.

Kampanju za borbu protiv govora mržnje na internetu provodi Savjet Evrope i države članice kroz osnivanje komiteta koji su zaduženi za provođenje kampanja.

"Govor mržnje nije nova tema na internetu. U svim međunarodnim dokumentima koji govore o ljudskim pravima i slobodama, a samim tim i o potrebi borbe protiv rasizma i rasne diskriminacije, govori se o potrebi sprečavanja govora mržnje", rekla je Maleševićeva.

Ona je dodala da je Ministarstvo, u svrhu proaktivnog djelovanja na internetu i u zajednici, te prateći preporuke i smjernice Savjeta Evrope, iniciralo pokretanje kampanje i osnivanje Komiteta Republike Srpske za borbu protiv govora mržnje na internetu.

Maleševićeva je istakla da je cilj kampanje informisanje javnosti, posebno djece i mladih, o poštovanju ljudskih prava, kao i o negativnim uticajima govora mržnje, napomenuvši da kampanja nije pokrenuta da bi na bilo koji način ograničila slobodu izražavanja.

"Kampanja se se zalaže za jednakost, dostojanstvo, ljudska prava i različitosti, te protiv govora mržnje, rasizma i diskriminacije na internetu i realizuje se kroz veliki broj akcija i intervencija, ali i priprema mlade ljude i omladinske organizacije da prepoznaju i djeluju protiv kršenja ljudskih prava", objasnila je Maleševićeva.

Prema njenim riječima, članovi Komiteta su predstavnici institucija vlasti, javnih ustanova, organizacija civilnog društva, medija i pojedinaca, a u skladu sa smjernicama Savjeta Evrope.

"Komitet vrši stručne, savjetodavne i druge poslove usmjerene na sprečavanje i suzbijanje govora mržnje na internetu u Republici Srpskoj", precizirala je Maleševićeva.

Napominjući da nema precizne i opšteprihvaćene međunarodne definicije govora mržnje, ona je navela definiciju Komiteta ministara Savjeta Evrope prema kojoj se pod terminom "govor mržnje" podrazumijevaju svi oblici izražavanja koji šire, podstiču, promovišu ili opravdavaju mržnju među rasama, ksenofobiju, anti-semitizam.

Pod ovim terminom se podrazumijevaju i drugi oblici mržnje zasnovani na netoleranciji, uključujući netoleranciju izraženu kroz agresivni nacionalizam, etnocentričnost, diskriminaciju ili neprijateljstvo prema manjinama, imigrantima i ljudima imigrantskog porijekla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana