Microsoft миксује стварност: Заборавите дводимензионали свијет

Агенције
Microsoft миксује стварност: Заборавите дводимензионали свијет

Microsoft је потврдио своју намjеру да унапређена и виртуелна реалност постану ствар свакодневног живота, сада је називају "помијешана реалност". На великом Surface догађају утемељена је намера да Windows 10 буде прозор ка таквом свијету, а фокус старта презентације био је на новом великом W10 апдејту, Хололенсу, тродимензионалном приказу, АР, ВР и креативности.

Уз податак да око 400 милиона људи широм свијета користи Windows 10, Microsoft је објавио да ће на прољеће свим корисницима пустити нови (бесплатни) пакет Windows 10 Creators Update који је усмjерен ка креативности, продуктивности, али и игрању.

Како је рекао, у пакету стиже толико ствари, да не могу све да се представе одједном, зато је фокус на три.

"Проширићемо своју визију помjешане стварности, која подразумијева унапређену стварност, виртуелну реалност и холографске технологије. Свако од нас може да ствара, дели и искуси 3Д свијет и помешану стварност. Друго, играчи ће моћи да искусе најбоље у 4К резолуцији. Треће, свако ће имати бржи начин да се повеже и дијели са најважнијим људима, породицом, колегама, пословним партнерима и другим гејмерима", рекао је извршни потпредсједник за Windows Тери Мајерсон.

Како је рекао, тренутно живимо у дигитално дводимензионалном свијету - 2Д мејлова, докумената, табела и слајдова.

"Мислимо у двије димензије, изражавамо се у двије димензије. Са Creators Updateem постављамо питање, шта 3Д може да уради са креативним бићем у сваком од нас", рекао је Мајерсон.

Microsoft је послао поруку да је "3Д за свакога", а дио у тој мисији гиганта из Редмонда чиниће и легендарни MS Paint, који стиже у потпуно новом издању, овог пута са фокусом на три димензије.

За презентацију дела онога што нови Paint и W10 могу послужио је замак од песка на бини, који је Меган Саундерс фотографисала, а онда "усисала" у Paint уз нову алатку која аутоматски уклања позадину око објекта.

Затим је МС представио нешто што је могло да се наслути када је први пут представљен Хололенс - "уметање" генерисаног 3Д садржаја у АР и ВР окружење.

Представљене су виртуелне и проширене собе, виртуелна путовања, али и потенцијално веома велика ствар - партнерство са компанијама HP, Dell, Леново, Асус и Acer, који би уз подршку Microsoftа могли да додатно приближе ВР широким народним масама.

Sony је са ПСВР технологијом оборио цијену коју су наметнули Vive и Рифт, а МС сада поручује да ће партнерски сетови моћи да се набаве и за само 299 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана