Microsoft miksuje stvarnost: Zaboravite dvodimenzionali svijet

Agencije
Microsoft miksuje stvarnost: Zaboravite dvodimenzionali svijet

Microsoft je potvrdio svoju namjeru da unapređena i virtuelna realnost postanu stvar svakodnevnog života, sada je nazivaju "pomiješana realnost". Na velikom Surface događaju utemeljena je namera da Windows 10 bude prozor ka takvom svijetu, a fokus starta prezentacije bio je na novom velikom W10 apdejtu, Hololensu, trodimenzionalnom prikazu, AR, VR i kreativnosti.

Uz podatak da oko 400 miliona ljudi širom svijeta koristi Windows 10, Microsoft je objavio da će na proljeće svim korisnicima pustiti novi (besplatni) paket Windows 10 Creators Update koji je usmjeren ka kreativnosti, produktivnosti, ali i igranju.

Kako je rekao, u paketu stiže toliko stvari, da ne mogu sve da se predstave odjednom, zato je fokus na tri.

"Proširićemo svoju viziju pomješane stvarnosti, koja podrazumijeva unapređenu stvarnost, virtuelnu realnost i holografske tehnologije. Svako od nas može da stvara, deli i iskusi 3D svijet i pomešanu stvarnost. Drugo, igrači će moći da iskuse najbolje u 4K rezoluciji. Treće, svako će imati brži način da se poveže i dijeli sa najvažnijim ljudima, porodicom, kolegama, poslovnim partnerima i drugim gejmerima", rekao je izvršni potpredsjednik za Windows Teri Majerson.

Kako je rekao, trenutno živimo u digitalno dvodimenzionalnom svijetu - 2D mejlova, dokumenata, tabela i slajdova.

"Mislimo u dvije dimenzije, izražavamo se u dvije dimenzije. Sa Creators Updateem postavljamo pitanje, šta 3D može da uradi sa kreativnim bićem u svakom od nas", rekao je Majerson.

Microsoft je poslao poruku da je "3D za svakoga", a dio u toj misiji giganta iz Redmonda činiće i legendarni MS Paint, koji stiže u potpuno novom izdanju, ovog puta sa fokusom na tri dimenzije.

Za prezentaciju dela onoga što novi Paint i W10 mogu poslužio je zamak od peska na bini, koji je Megan Saunders fotografisala, a onda "usisala" u Paint uz novu alatku koja automatski uklanja pozadinu oko objekta.

Zatim je MS predstavio nešto što je moglo da se nasluti kada je prvi put predstavljen Hololens - "umetanje" generisanog 3D sadržaja u AR i VR okruženje.

Predstavljene su virtuelne i proširene sobe, virtuelna putovanja, ali i potencijalno veoma velika stvar - partnerstvo sa kompanijama HP, Dell, Lenovo, Asus i Acer, koji bi uz podršku Microsofta mogli da dodatno približe VR širokim narodnim masama.

Sony je sa PSVR tehnologijom oborio cijenu koju su nametnuli Vive i Rift, a MS sada poručuje da će partnerski setovi moći da se nabave i za samo 299 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana