Звук који је осјетила цијела планета – 4 пута

Nautil.us
Звук који је осјетила цијела планета – 4 пута

Било је 10.02 часова по локалном времену када са 1883. године са острва Кракатау чуо звук. Кракатоа се налази између Јаве и Суматре у Индонезији, а звук се могао чути на 2.100 километара удаљености на Андаман и Никобар острвима ( чути су необични звуци, попут пуцања из оружја); 3.200 километара у Новој Гвинеји (серија гласних експлозија попут испаљивања плотуна из топова) па чак и 5.000 километара на острву Родригез у Индијском океану. Све у свему, овај звук чули су људи на 50 различитих географских локација, пише "Nautil.us".

Ово је био прилично гласан звук. Примјера ради, да је неко рекао да је у Бостону чуо звук из Њујорка, многи би га сасвим сигурно погледали чудно, али Бостон је од Њујорка удаљен свега 320 километара.

Овде говоримо о звуку који допире из Даблина а јасно га чује особа у Бостону. Путујући брзином звука ( 1.233 километара на сат), буци је потребно око 4 сата да покрије ту раздаљину. Ово је најудаљенији звук који се могао чути у познатој историји.

Међутим, шта је могло да створи овај звук који је обишао цијелу Земљу? Вулкан на Кракатауу је управо еруптирао таквом силином, да је расцјепао острво, емитујући стуб дима који се дизао 30 километара у атмосферу, судећи по геологу који је присуствовао овом догађају.

Експлозија је створила и смртоносан цунами са таласима који су били високи преко 30 метара. Холанђани, колонијални владари Индонезије у то вријеме, процјенили су да је живот изгубило 36.417 особа, док друге процјене иду чак и до цифре од 120.000 особа.

Капетан британског брода „Noram Castle ", који се налазио 65 километара од Кракатое у тренутку експлозије забиљежио је слиједеће: „Експлозије су толико насилне да су бубне опне половине мојих људи уништене. Моје посљедње мисли су са мојом женом. Убијеђен сам да је стигао Судњи дан".

Генерално гледајући, овај звук није био резултат краја свијета већ флуктуација у ваздушном притиску. Барометар који је био дио Батавиа гасовода (удаљен 160 километара од Кракатое) забиљежио је 172 децибела звучног притиска – у питању је незамислива бука.

Како би ставили ствари у контекст, уколико користите пнеуматску бушилицу, ви сте изложени притиску од око 100 децибела. Људски праг толеранције стаје на 130 децибела, а уколико сте толики малер да стојите поред авионског мотора, осјетићете притисак звука од 150 децибела. Повећање од 10 децибела људи доживљавају као дупло гласније.

Експлозија на Кракатауу створила је буку од 172 децибела на удаљености од 180 километара.

Ово је запањујуће гласно, толико запањујуће да је јако близу границе под којом подразумијевамо „звук".

Све у свему, таласи експлзије обишли су Земљу три до четири пута у сваком смјеру, а плимске станице чак у Енглеској и Индији забиљежиле су пораст у океанским таласима заједно са ваздушним пулсом, ефектом који до тада никада није био виђен.

У питању је био звук који више нисмо могли да чујемо, али који је наставио да се креће око свијета. Људи су овај феномен прозвали „велики ваздушни талас".

Недавно смо имали прилику да видимо новију вулканску ерупцију коју је снимио пар на одмору у Новој Гвинеји и који нам даје увид у талас притиска који може да створи вулкан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана