Зашто треба чувати старе VHS касете?

Агенције
Зашто треба чувати старе VHS касете?

Сви смо видели какав су повратак на тржиште имале плоче, све чешће се исто догађа с аудио касетама, а слиједеће на реду би могле бити VHS касете.

Што их је мање, биће драгоцјеније. То се доказало са плочама, све више се показује истинитим и у случају аудио касета, а након тога би иста судбина могла задесити и видео касете. Зато, ако негдје на тавану или у подруму чувате кутију пуну VHS касета, немојте је још бацити.

"Вријеме је да научимо лекцију која се догодила с плочама. Многе некад невољене и одбачене „лонгплејке" данас вриједе цијело мало богатство", изјавио је Дејвид Џинкс, запослен у међународној достављачкој компанији ParcelHero и додао: "Данас се видео касете сматрају пролазним записима као што је некад био случај с плочама, па их се због тога брзо ријешавамо."

Колекционари видео снимака тврде да су филмови који су рађени за VHS формат, који је многим домовима владао више од 20 година, на неки чудан начин 'очишћени' за високу резолуцију какву пружају ДВД-и. Они пак преферирају зрнату квалитету VHS формата, на исти начин на који сакупљачи плоча причају о топлини музике која није постигнута нити једним другим носачем звука.

"Ријеч је о филмовима који као да су превише очишћени за ДВД и Блу-реј, а никад није требало да изгледају тако добро. Можете да видите грешке у филму и у лошу шминку и гомилу других недостатака. Гледање тих филмова на VHS плејеру више подсјећа на одлазак у старе биоскопе, и као да су редитељи жељели да они баш тако изгледају", коментарише колекционар VHS-а, Ден Кајнем.

Ако имате још коју кутију пуну касета, немојте прерано да се надате како ћете отплатити једну рату кредита за стан. Засад су цијене још ниске, а најбоље можете зарадити ако на Ебаyју продајете филмове који нису објављени на ДВД-у, као што је случај и с ријетким плочама, пише The Independent. Али ако још мало причекате, могуће је да ће вам се стрепљење вишеструко финансијски исплатити.

"Управо зато што их се људи тако брзо ријешавају, оне ће у будућности постати колекционарски драгуљи", тврди Џинкс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана