Вукови из Чернобиља по свијету шире мутиране гене?

Агенције
Вукови из Чернобиља по свијету шире мутиране гене?

Вукови који су живјели на мјесту највеће свјетске еколошке катастрофе - Чернобиљ, сада живе у остатку свијета, а научници се прибојавају да они могу да “шире” мутиране гене.

Вукови су почели из Чернобиља да одлазе још 2016. године, када их је по посљедњој евиденцији било око 300.

Нова студија која је објављена у Европском часопису за истраживање дивљих животиња показала је да у око 30 километара око Чернобиља дивљина остала очувана, јер није било људског фактора који би живи свијет ометао, пише Њуз хаб.

У раним јутарњим сатима 26. априла 1986.године, дошло је до катастрофе у нуклеарној електрани у тадашњој Совјетској Украјини који је изазвао је талас који је спустио смртоносне облаке атомског материјала у атмосферу, убијајући и трујући становнике и чинећи подручје непожељним за људе.

Међутим, сиви вукови су се од тада развијали, а научници су пратили обрасце њиховог понашања путем одашиљача.

“Сада смо успјели први пут да лоцирамо и пратимо младог вука који је изашао из ове зоне”, рекао је еколог и вођа истраживања Мајкл Бајрн који је додао да се популација вукова од тада повећала чак седам пута.

За само три недјеље, вук којег научници прате путем одашиљача прешао је 300 километара. Бајрн каже да ниједан вук није радиоактиван, али да не може са сигурношћу да се каже да не носе мутиране гене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана