Угљен-диоксид у атмосфери на рекордно високом нивоу

Срна
Угљен-диоксид у атмосфери на рекордно високом нивоу

Осло - Количина гасова у атмосфери који изазивају загријавање планете премашила је симболичан праг у 2015. години, што уводи климатске промјене у нову фазу у наредним деценијама чак и ако државе предузму акцију, саопштила је Свјетска метеоролошка организација /ВМО/.

Глобална концентрација угљен-диоксида, главног гаса који изазива ефекат стаклене баште, први пут од када се врше мјерења је достигла 400 дијелова по милиону, саопштила је организација која ради под окриљем УН.


То је повећање за 44 одсто у односу на ниво прије индустријске револуције.
Оволики раст је у контрасту са Париским споразумом о обуздавању емисија, који је прошле године прихватило скоро 200 држава.

Споразум, који је склопљен прошле године, односи се на постепено смањивање употребе фосилних горива и њихову замјену обновљивим изворима енергије у другој половини вијека.

"Кључно питање је како преточити ову врсту политичке воље у конкретну акцију. До сада нисмо видјели велику промјену у понашању", саопштио је директор ВМО Петери Талас.

Стручњаци опсерваторије на Хавајима, која врши мјерења од 1958. године, "процјењују да ће концентрација угљен-диоксида у атмосфери остати изнад 400 дијелова по милиону током читаве 2016. године и да се неће смањити у наредним генерацијама", наводи ВМО.

Ниво овог гаса може наставити да расте уколико свијет не престане да спаљује фосилна горива и не почне да сади дрвеће, рекла је Оксана Тарасова, главни истраживач ВМО за природну средину.

Талас је рекао да ће се негативне посљедице климатских промјена, попут елементарних катастрофа, наставити чак и ако ниво емисија почне да опада.

Загријавање планете којем доприноси човјечанство сматра се одговорним за топлотне таласе, олујне пљускове, суше и раст нивоа океана.

Ове године, расту нивоа угљен-диоксида у атмосфери доприноси и снажан природни феномен Ел Нињо, који загријава Тихи океан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана