Све риве на Јадрану могле би бити поплављене

Агенције
Све риве на Јадрану могле би бити поплављене

Њујорк - Извјештај Уједињених нација о стопи загађења Земљине атмосфере показао је да је прошле године човјечанство повећало нивое CO2 на највише у људској историји, као и да је то чинило брже него икада.

Најновији чланак објављен на ову тему наводи да ће по таквим сценаријима нивои мора широм свијета до краја вијека порасти између 4,3 и 9,9 метара у односу на просјек биљежен прије драстичних промјена узрокованих поремећајем климе.

Што се Јадранског мора тиче, нарочито хрватске обале, већ и уз раст нивоа мора од само један или два метра све риве на Јадрану ће бити поплављене. У случају раста од четири метра, по Јадрану су поплављена и скоро сва стара градска језгра, а у случају пораста од девет метара Трогир би постао атракција још само за рониоце, као и пола Солина, Каштела, Пољуда у Сплиту, Диоклецијанове палате, Лоре, луке. Јужније, море би продрло десецима километара у ријеку Цетину, не би постојали више ни Омиш, ни пола Макарске. Стари Град би највећим дијелом био под водом, као и градска лука. Страдали би Цавтат и Купари. Истра би језиво страдала. Нестали би Пореч, Врсар, Новиград и Ровињ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана