Шта су урагани?

Агенције
Шта су урагани?

Каква је то ураганска непогода разорила и паралисала цијелу источну обалу Америке? Шта су урагани и како настају? Ураган Сенди погодио је у понедјељак бројне америчке градове на Источној обали. Најживљи град на свијету, Њујорк, потпуно је опустио, а добар дио Менхетна је поплављен.

Ураган Сенди је стигао са југа и нагло ојачао приближавајући се Њујорку, претварајући се у највећу америчку олују у посљедњих 100 година. Али, шта се ту, у ствари, десило? О каквој олуји је ријеч?

Дивовски вртлози

Понекад се догађа да изнад мора настану и огромни вртлози ваздуха, широки стотинама километара. То су такозвани вртложни системи вјетрова који много утичу на климу.

Када се ветар окреће око области нижег притиска, систем таквих вртложних ветрова се исто назива циклон јер је циклон назив за низак притисак. Циклони се окрећу и са мора прелазе на континенте, путујући све док не изгубе снагу.

У нашим крајевима њихов пречник је између 1000 и 4000 километара, али се не окрећу претјерано брзо, тако да не наносе велику штету, осим што обично доносе кишу.

Ваздух може да ротира и око области високог ваздушног притиска, а такав систем вјетрова назива се антициклон. Но, антицикони су мањи и спорији од циклона.

Распоред циклона и антициклона у атмосфери је врло сложен и зависи од температуре ваздуха. Топао ваздух има нижи притисак од хладног. Обична промаја у стану се јавља зато што су прозори на једној страни зграде увијек више загрејани него на другој.

Ако се прозори отворе, ваздух почне да струји од хладније стране ка топлијој страни зграде, кроз стан. Такав краткотрајни ветар називамо промајом.

Урагани и тајфуни

У топлим, тропским областима, циклони су знатно мањег пречника (100 – 500 километара), али се крећу знатно брже (100 – 250 километара на час). Они се зову тропски циклони и изазивају драматичне климатске ефекте.

Обично настају изнад океана и крећу се ка обалама. Вјетар спирално ротира ка средишту тропског циклона, а због своје брзине може имати разорне посљедице. Занимљиво је да тропски циклони имају различита имена у разним дијеловима свијета.

На Пацифику, тропске циклоне називају тајфуни, док их у Карибима зову урагани. Мада се обично мисли да су то различити вјетрови, урагани и тајфуни се у суштини не разликују.
 

У сваком случају, кретање свих тропских циклона прати се сателитски и помоћу радара у метереолошким станицама. Од 1950. користи се интернационална класификација према разорној моћи по којој се урагани дијеле на пет категорија.

Неки од најјачих урагана пете категорије остали су дуго запамћени. Познат је ураган Камил из 1969. који се кретао у области Мексичког залива, као и ураган Ендрју из 1992. који је погодио Флориду.

Најразорније посљедице које је направио један вјетар имала је тропска олуја Катрина чија је брзина била већа од 260 километара на час и која је ове године уништила град Њу Орлеанс.

Она је 2005. године погодила обалу Мексичког залива у Америци, а уз њу су те сезоне са Атлантика стигли и други урагани изузетне снаге. Могуће је да си на телевизији већ гледао-ла како ураган под именом Катрина погађа град Њу Орлеанс.

Овај вјетар је изазвао страшне посљедице, смрт многих људи, уништење великог броја кућа, а због такве непогоде су хиљаде људи морале да се одселе из Њу Орлеанса.

Град се ни послије седам година није опоравио од ове несреће. Исти град је двије недеље касније погодио нешто слабији ураган Рита, а и на Далеком Истоку се појавило још неколико разорних урагана.

Сматра се да је Сенди најскупља олуја свих времена. Мада мање снаге од других познатих тропских вјетрова, она је ударила у град који је економско, културно и демографско средиште не само Америке, па је стога искључивање читавих 108 година старог метроа, као и практично заустављање живота у Њујорку, коштала много више негпо да се то десило на другим мјестима.

Струјање ваздуха

Вјетар, био он промаја или циклон Сенди, представља само струјање ваздуха. Он настаје због разлике у ваздушним притисцима. Из неког разлога, ваздух увек струји из области високог у област ниског притиска. Али, то уопште није чудно. У природи има много појава које се одвијају на сличан начин: електрична струја се креће од вишег ка нижем електричном потенцијалу, ријеке теку са више надморске висине ка нижој, а ваздух струји од високог ка ниском притиску. Мјеста у атмосфери на којима је притисак висок метереолози називају антициклон, док области ниског притиска зову циклон. Дакле, вјетар се увијек креће од антициклона ка циклону.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана