Раскринкан тајни пројект америчке војске Ледени црв VIDEO

jutarnji.hr
Раскринкан тајни пројект америчке војске Ледени црв VIDEO

Тајни град америчке војске усред Гренланда требало је да остане вjечита мистерија, али је пораст температуре посљедњих деценија открио америчку тајну.

Глобално загријавање дало је прилику да се види шта су то Американци планирали за вријеме Хладнога рата.

Камп "Сенчри" је успостављен још 1959. године на сјеверозападу Гренланда. Од обале је био удаљен око 200 километара. Звали су га 'град испод леда', у лавиринту тунела осам метара испод површине смјестили су лабораторије, продавнице, болницу, капелицу, па чак и биоскоп. У то вријеме тамо је живјело око 200 војника.

Камп је успостављен у склопу тајног пројекта 'Ледени црв', а главни циљ је било стварање постројење за нуклеарне пројектиле који би, у случају најгорег сценарија, могли да дохвате мете у Совјетском Савезу. Војска је испод леда поставила око 600 пројектила средњег домета, а занимљиво је то, да данска влада, у чијем је посједу Гренланд тада био, није имала појма што се тамо догађа. Американци су им само рекли да праве обичан војни камп.

Међутим, Камп "Сенчри" је био све само не обичан камп. Тамо су научници изводили тестирања с биолошким, хемијским и нуклеарним материјалом, а инжењери су вриједно бушили лед како би направили објекте у којима би се чувало скупоцјено оружје.

"Мислили су да их никад неће открити", рекао је научник и стручњак за климатске промјене Вилијам Колган за Гардијан.

"Тих година нито жив није рачунао на глобално загријавање. Али, клима се у међувремену промјенила и сада је само питање хоће ли ово што је закопано тамо и остати" додао је Колган мислећи на нуклеарни отпад који сада опасно пријети 'земљи леда и снијега'.

Пројект 'Ледени црв' доживио је тотални дебакл 1967. године када су инжењери схватили да би константно помјерање леда и нестабилно вријеме могло да уништи тајне тунеле. Американци су покупили скупоцјену опрему и отишли, али иза себе су оставили хемијски и нуклеарни отпад. Претпоставка је била да ће остати вјечно затрпан испод леда и да нико неће ништа открити. Нажалост, то се неће догодити - ове године је на Гренланду забиљежена рекордна температура, лед се топи двоструко брже него у 20. вијеку и научници су с правом забринути шта ће се догодити када на површину исплива све оно што је сакривено прије више од 50 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана