Помјерање казаљки штетно за здравље

Глас Српске
Помјерање казаљки штетно за здравље

Стразбур - Усљед све већег броја доказа о негативном утицају помицања часовника два пута годишње, у Европском парламенту постоји снажна подршка за промјену директиве Европске комисије и укидање зимског и љетног рачунања времена. Ово је изјавио чешки европарламентарац Павел Свобода.

- Научна истраживања показала су да 20 одсто популације пати од здравствених проблема због мијењања сата. Осим негативног утицаја на биоритам људи, помицање казаљки на сату доводи и до већег броја саобраћајних несрећа, више поремећаја у породицама, као и пада продуктивности на радном мјесту - истакао је Свобода, руководилац неформалне радне групе европских парламентараца оформљене усљед те иницијативе.

Такође је истакао да је помицање казаљки уведено с циљем уштеде енергије, али да тај циљ никад није испуњен.

- Студија непристрасне службе Европског парламента за истраживања јасно је показала да је укидање промјене времена добро за наших 510 милиона грађана - тврди Свобода.

Радна група броји више од 70 посланика Европског парламента из свих осам политичких групација.

Како је истакао, све је више парламентараца који подржавају иницијативу, а приједлог о укидању помјерања часовника има снажну подршку међу земљама чланицама Европске уније, при чему је Пољска већ учинила прве законодавне кораке о том питању.

Свобода је најавио да ће радна група за укидање промјене времена дати приједлог резолуције која тражи од Европске комисије укидање те праксе те да у ближој будућности очекују гласање о том питању у Европском парламенту.

О овој теми расправљано је у њемачком и шведском парламенту, док приједлог наилази и на све већу подршку путем петиција које су потписале стотине хиљада грађана, на примјер у Финској 100.000, те више од 55.000 у Њемачкој и 40.000 у Холандији.

Европски комесар за мобилност и транспорт Виолета Булц и Комисија дали су подршку приједлогу о укидању помицања сата, али иницијатива треба да дође од парламента и држава чланица. Комисија чека да на пленарну сједницу дође одређени документ путем којег може дјеловати.

Уштеда енергије

Љетно рачунање времена завршиће се у недјељу, 29. октобра, у три сата ујутро, помјерањем за један час уназад, односно са три на два сата. Зимско рачунање времена траје до посљедњег викенда у марту, када почиње љетно.

Прелазак на љетно и зимско рачунање времена први пут је забиљежен 1916. године у земљама на сјеверу Европе ради уштеде енергије, јер се период дневног свјетла са раних јутарњих часова "премјешта" на вечерње.

Путинов декрет

Руски предсједник Владимир Путин је у јулу 2014. потписао декрет којим је у октобру враћен систем зимског рачунања времена и оно се више не мијења. Промјена временских зона остала је осјетљиво питање у бившем Совјетском Савезу. Црноморско полуострво Крим прешло је на московско вријеме када се припојило (вратило) Русији. Бјелорусија је слиједила руски примјер трајног преласка на зимски систем рачунања времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана