Појавио се мистериозни ледени диск у Кини VIDEO

27.01.2018 01:05 | Агенција

Снимак великог леденог диска, пречника осам метара, који се полако окреће на површини ријеке Лиао у провинцији Лиаонинг у Кини, за кратко вријеме је постао веома виралан на друштвеним мрежама.

Оно што је изазвало чуђење многих је то што се диск непрестано окреће константном брзином, чак и када на њему стоји петнестак људи.


Многи коментатори на друштвеним мрежама бавили су се одговором на питање како је ледени диск уопште и настао. Стручњаци, изгледа, имају одговор на то.

Будући да ово није први пут да се овако нешто дешава, тим физичара са Универзитета у Лијежу, на основу једног старијег примјера, изнио је претпоставку да је "главни кривац" температура воде.

Што је температура више расте, вода постаје гушћа. Лед по ободу диска почиње да се отапа, што постепено ствара вртлог који почиње да помера лед изнад њега. Ускоро лед почиње да се окреће и мало по мало формира кружни облик.

Овакве "мистериозне" ледене формације" јављају се у другим леденим крајевима свијета, на Арктку, у Скандинавији, Русији и Канади.

Ледени дискови много чешће су мањег пречника, па би овај могао да буде "капиталац". Ипак, највећи до сада примјећени ледени диск имао је пречник од чак 17 метара.