Овако је Тесла процјењивао човјека

blic.rs
Овако је Тесла процјењивао човјека

Никола Тесла је био један од највећих свјетских научника и проналазача. Он је радио, трпио и борио се, зато што је вјеровао да ће његови изуми промијенити човјечанство.

И био је у праву, пише Блиц.

Његова радозналост га је водила у различите области науке. Био је интелигентан и духовит, и због тога су га пријатељи цијенили и вољели, али бирајући између друштвеног живота и рада увијек би бирао рад.

Вјежбао је самоконтролу како би своје тијело и ум одржавао младим, у нади да ће рад и заслуге говорити о њему у будућности:

"Наше врлине и наши промашаји су неодвојиви, као сила и материја. Када се одвоје, нема више човјека".

"Нека будућност каже истину, процијените свакога човјека према његовом раду и заслугама. Садашњост је њихова, али будућност је моја, за коју сам тако напорно радио".

"Човјек мора вјежбати умјереност и надзор својих чула и склоности у било којем погледу, да би тако одржао себе младим у тијелу и разуму. Суздржавање ми није увијек било по укусу, али су моја искуства велика награда".

"Човјек је рођен да ради, да трпи и да се бори. Ко тако не чини, мора пропасти".

"Учио сам туце језика, проучавао литературу и умјетност провео своје најбоље године у библиотекама читајући све што би ми дошло под руку и осјетио сам да сам траћио вријеме, али убрзо сам схватио да је то било најбоље што сам икада учинио".

"Од свих "сила трења", она која највише успорава људски напредак је незнање, оно што Буда назива "највеће зло у свијету".

"Најважнији продукт стваралачког ума је изум. Његов је крајњи циљ овладавање ума природом и искориштавање њезиних сила за потребе човјечанства".

"Ако покушам наставити прекинути ток мисли, осјећам праву духовну мучнину, нехотице тада прелазим на други посао, изненађен свјежином ума и лакоћом којом свладавам препреке које су ми прије квариле рачуне. И редовно налазим одговоре на тешка питања уз најмањи напор".

"Ако не знате како, проматрајте појаве природе, она ће вам дати јасне одговоре и инспирацију".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана