Опасни европски супервулкан се приближава тачки пуцања

Агенције
Опасни европски супервулкан се приближава тачки пуцања

Супервулкан Кампи Флегреи у Италији није еруптирао још од 1538. а стручњаци упозоравају да би то могло да доведе до разорних посљедица.

Проучавањем фаза његове активности у последњих 500 година, истраживачи су предвидели да достижемо "критичну фазу" у којој би свака будућа нестабилност водила ерупцији.


Они се надају да ће њихова открића подстаћи локалне власти да се припреме за ерупцију, која би могла да утиче на живот 360.000 људи.

Ако вулкан почне да избацује лаву, то би изазвало хаос и у авионском саобраћају.

Стручњаци Универзитета у Калифорнији и Опсерваторије Везува у Напуљу проучавали су правилности у активности вулкана Кампи Флегреи, који показује знаке буђења у посљедњих 67 година у виду локалних земљотреса и одизања тла.

Слично понашање примјећено је прије више од 500 година, када је након више од једног вијека нагомилавања лаве, дошло до ерупције 1538.

Користећи нови модел, научници су истраживали да ли се Кампи Флегреи можда поново припрема за ерупцију. Открили су нагомилавање енергије у Земљиној кори и да је вулкан подложан ерупцији.

"Проучавањем пуцања и кретања тла, дошли смо до критичне фазе у којој немјири повећавају могућност ерупције и кључно је да власти буду спремне на то", каже вођа студије др Кристофер Килбурн.

"Не знамо када ће ови немири довести до ерупције, али је примјетан тренд који смо запазили и у проучавању других вулкана."

Научници су примјетили кретање магме у области око три километра испод вулкана. Ерупција постаје вероватнија кад се тло растегне до тачке пуцања, јер лава може да кроз пукотине исцури на површину.

У три наврата детектована су издизања тла више од три метра у ваздух, али до пуцања коре још није дошло.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана