Није пронађена Ћилибарска соба у Пољској

Танјуг
Није пронађена Ћилибарска соба у Пољској

Варшава - Потрага за несталом Ћилибарском собом у близини њемачких бункера у селу Мамерки у Пољској, до сада није дала резултате, изјавио је данас директор локалног музеја Бартоломјеј Плебанчик, послије још једног покушаја да се нађе то умјетничко дјело које су нацисти однијели из Русије током Другог свјетског рата.

"Нисмо успјели да је нађемо. Бушили смо на два мјеста на дубини од четири метра али нисмо успјели да дођемо до зазиданог дијела.

Он је рекао да су се детектори који су претходно открили огроман празан простор у подземном слоју од бетона показали неефикасним. Зато се за јесен планира прецизније и скупље сеизмичко истразивање.

Ранија испитивања радарима су указивала да постоје рупе на дну једног од тунела који воде до бункера. Показало се да је то зазидани простор под земљом, али бушења нису дала резултате и тајно мјесто није пронађено, преноси руска агенција ТАС С.

Бункери се налазе око 100 километара од подручја руског града Каљининграда, гдје су нацисти током рата донијели драгоцјену ћилибарску собу, коју су размонтирали и однијели из палате Катарине Велике у Царском селу, у близини Санкт Петербурга 1941. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана