Научници: Европу чекају екстремни временски услови

Научници: Европу чекају екстремни временски услови 21.02.2018 18:05 | Агенције

Научници универзитета Њукасл упозоравју да ће вријеме у Европи постати још екстремније пренио је данас "Скај њуз".

У видео прилогу на сајту "Скај њуза" наводи се да научници са универзитета Њукасл прогнозирају да нас у наредним деценијама чека велики број врелих таласа, много више суша, али и великих поплава.


Уз подсјећање да се Париз недавно борио са великим поплавама, наведено је да то неће бити једини европски град који ће се наћи под водом, те прогнозира да би чак 85 одсто градова у Енглеској до 2051. могло да буде поплављено, као што је то био Париз.

Поплаве би могле да захвате и Лондон, али најугроженији у будућности је Даблин.

Истовремено, кажу научници, Атина, Рим, Праг и Стокхолм биће погођени топлотним таласима.

Суше ће погодити Лисабон, Мадрид, а све то могло би да се догоди, наводи "Скај њуз", због великих климатских промјена, а уколико се нешто драстично не промјени, научници тврде да би неки европски градови могли да постану непрепознатљиви, а поједини дијелови Европе могли би да остану без основних услова за живот.

Научници наводе да ако смањимо ефекат гасова "стаклене баште", посебно угљендиоксида, можемо смањити њихов утицај на живот у будућности, али да свакако морамо да се припремимо за њихов утицај и да припремимо градове да буду отпорнији на поплаве и суше.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица