Мистероизна ријека која убија све што се нађе у њој

Агенције
Мистероизна ријека која убија све што се нађе у њој

Када је Андрес Рузо одрастао у Лими, у Перуу, његов деда му је испричао причу о древном изгубљеном граду од злата у Амазонији, као и о мистичној ријеци чија вода кључа због високе температуре. Када је одрастао, Рузо је, након што је постао стручњак за геотермалне потенцијале, одлучио да истражи мит о коме је као дјечак често размишљао.

 

Окупио је тим научника и пажљивим проучавањем карти утврдио велик број геотермалних извора - више него што би ико очекивао од мјеста које није познато по својој вулканској активности, пише Curiosity.

Иако су други из његове професије били склони занемаривању те експедиције, Рузо је одлучио да се озбиљно позабави овим феноменом.

Кад је напокон пронашао мистичну рухеку, прво што је открио је чињеница да, иако је врућа, она не кључа. Измхерена температура износи око 93 степена Целзијуса, с неким варијацијама у различитм добима дана.

Та температура је довољна да се изнад ње ствара пара, али и да убије свако живо биће које уђе у њу.

Оно што је тешко рећи је зашто је рухека уопште тако врућа. Једна теорија каже да би њена температура могла да има вулканске карактеристике, односно да је резултат претходно непримећених токова магме.

Друга хипотеза каже како је температура резултат катастрофе – на примхер ланчане реакције под земљом коју је покренула нека од оближњих нафтних компанија. Ипак, та се сматра врло мало вхероватном, будући да записи о кипућој рухеци постоје већ неколико стотина година.

Једина преостала реална могућност која нема везе с вулканским карактеристикама је да вода у њој долази из дубине Земље, гдхе је температура воде природно екстремно висока, али научници не могу да буду сигурни у то шта стоји иза овог импресивног и врло опасног феномена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана