Мистериозни звук из унутрашњости Земље збунио стручњаке

  Мистериозни звук из унутрашњости Земље збунио стручњаке 10.12.2017 17:30 | Агенције

Експерти из цијеле Европе саопштили су да успјели да сниме природан звук планете Земље који им успјешно измиче већ деценијама.

За звук се зна још од 1959. године, али све до 1998. стручњаци нису могли да докажу да је он стваран.


Сви досадашњи покушаји биљежења су пропали јер је сваки снимљен на земљи. Како би се звук „ухватио“, било је потребно снимити га на самом дну океана.

Истраживачи из Велике Британије, Француске и Немачке проучавали су овај феномен 11 мјесеци на дну Индијског окена, источно од Мадагаскара.

Подаци су биљежени између 2012. и 2013. године када су стручњаци напокон успјели да лоцирају локације на којима је могуће чути овај специфичан звук.

Упркос томе, звук је и даље остао нечујан људском уху, јер је фреквенција 10.000 пута нижа од оне на коју чуло слуха региструје. И поред нових запажања, још увијек није познато шта га узрокује.

Многи вјерују да су у питању таласи које прави океан, док има и оних који сматрају да их проузрокују промјене у атмосфери.

Спар Веб са Универзитета у Колумбији је један од оних који тврди да мистериозни звук производе таласи.

„Захваљујући коришћеним инструментима утрђено је да се звук чује све вријеме. Промјене у атмосфери настају веома споро, па не могу да буду узрок“, истиче Веб.

Овакви звуци би требало да помогну научницима да дођу до нових сазнања о унутрашњости Земље. Веб додаје да их је могуће регистровати из различитих дијелова свијета.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица