Љетно рачунање времена штетно и неефикасно

Срна
Љетно рачунање времена штетно и неефикасно

Колорадо - Помјерање часовника за један час унапријед током љетних мјесеци, што је уобичајена пракса у Европи и Сјеверној Америци, може узроковати здравствене потешкоће и имати низ штетних посљедица, тврде научници са Универзитета Колорадо.

Прелазак на љетно рачунање времена краткорочно значи за један час краћи сан, али дугорочно доноси дуже трајање дана у току шест мјесеци од краја марта до краја октобра.


Међутим, научна истраживања показала су да ће помјерање часовника са 2.00 на 3.00 часа у недјељу, 26. марта, вјероватно резултовати повећањем броја срчаних и можданих удара, изазвати раст броја аутомобилских несрећа, те смањити радну ефикасност.

Научници сматрају да то неће резултовати смањењем потрошње електричне енергије, супротно некадашњим вјеровањима.

Они тврде да чак и мањи поремећаји устаљених образаца спавања могу имати значајне посљедице.

"Наша студија указује на то да нагле, па и мале промјене ритма сна могу имати штетан ефекат", истакао је Амнит Санду са Универзитета у Колораду, чија је студија болничких података открила скок броја срчаних удара за 25 одсто у понедјељак, дан након почетка љетног рачунања времена.

Љетно рачунање времена, које ове године траје до 29. октобра, усвојено је за вријеме Другог свјетског рата као мјера штедње струје. Логика је била да дуже трајање дана значи да ће људи мање времена проводити уз електричну расвјету.

Пракса се усталила у већем дијелу Сјеверне Америке и Европи, али не и у већини других земаља свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана