Какве тајне крију дубине Сјеверног мора?

Агенције
Какве тајне крију дубине Сјеверног мора?

Британска Атлантида, велика праисторијска земља, лоцирана је између Шкотске и јужне Скандинавије и њу је прогутало море прије 7.500 година. У јединственој операцији, научници планирају да потраже доказе људске активности Британске Атлантиде у вријеме каменог доба.

Археолози се надају да ће пронаћи доказе кремена, као алата за производњу, ДНК биљака и животињских врста које су користили давни становници. Овај пројекат кошта неколико милиона фунти, највећи је те врсте и водиће до развоја цијелог низа нових научних техника и могућности.

Истраживање британске Атлантиде први би пут могло открити културу и животни стил десетина генерација праисторијских Британаца који су онде живјели 6.000 година, све док нису нестали под таласима средином шестог вијека прије нове ере.

Прошлим истраживачким радом на јужном дијелу Сјеверног мора пронађена су поједина корита ријека и долина нестале територије.

Суво подручје имена Догерленд које се протезало од Шкотске прогутала је вода у периоду од 18.000 до 5.000 године прије нове ере.

Рониоци нафтне компаније 2012. пронашли су трагове 'изгубљеног свијета' с популацијом од десетак хиљада људи, који су можда једном били само срце Европе.

Тим сачињен од климатолога, археолога и геофизичара означио је тада зону користећи нове податке како би оцртали комплетно подручје по којем су једном шетали мамути. 'Изгубљену земљу' назвали су Британска Атлантида.

Научници вјерују како је за потапање Британске Атлантиде крив разоран цунами, а површина је била знатно већа од многих земаља данашње Европе. Научници ће с означеног подручја узимати узорке и слати у лабораторију, а за истраживање ће се служити најмодернијом технологијом.

Открића би могла направити револуцију у разумијевању ширења пољопривреде. Досадашњи докази упућују на то да је знање о пољопривреди брзо подстакло промјене у економском и друштвеном сектору, међутим, поједине анализе Британске Атлантиде показују да се пољопривреда појавила далеко прије наведених промјена, што упућује на то да није утицала на њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана