Ево зашто се у лифту увијек налази огледало

express.hr
Ево зашто се у лифту увијек налази огледало

Било да је са спољашње стране или унутра, огледало као да долази у пакету с лифтом и то из врло доброг разлога.

Лифтови су нешто што по правилу увијек морамо да чекамо, а ако се створи оног тренутка кад смо притиснули дугме - тада се заиста осјећамо као да нам се срећа осмјехнула. Осим тога, постоји безброј спорих лифтова због којих ћемо помислити да пјешачење по степеништу и није тако лоша алтернатива, али лењост некако увијек побједи.

Будући да је чекање нешто што већину људи избацује из такта, паметни људи су осмислили рјешење како то чекање учинити подношљивим, пише Curiosity.

Управо због тога већина лифтова у својој близини или унутра имају велико огледало. То никако није случајност или Фенг-Шуи дизајнерски савијет који има везе с протоком енергије, већ психолошки трик који сметне с ума чекање, а подилази нашој таштини. Наиме, истраживања показују како већина људи изгуби појам о времену док су забављени, а посматрање свог одраза је активност која, без обзира колико је појединац нарцисоидан, заокупља људе.

Идеја се родила током индустријског бума након Другог свјетског рата, кад се уосталом и повећао број лифтова, али и притужби на њихову спорост. Постављање огледала показало се ефикасним на бројним примјерима - у хотелским предворјима, на аеродромима...

Поправљање фризуре...

Психолошка посматрања указују да ће људи у ситуацији у којој су суочени с огледалом увијек пронаћи нешто да раде. Тако ће већина поправљати фризуру, а у друге омиљене активности спада провјеравање има ли хране међу зубима, провјеравање изгледа лица, поправљање шминке, али и "снимање" како нам изгледа задњица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана