Ево зашто се техничка роба квари након истека гаранције

Blic.rs
Ево зашто се техничка роба квари након истека гаранције

Мобилни телефони, шпорети, фрижидери, машине за веш и ситни кућни апарати никада нису били приступачнији, али имају све краћи вијек трајања.

Трају, по правилу, колико и гаранција, а поправка кошта скоро колико и нови уређај, преноси Блиц.

Све је мање апарата који могу да раде по деценију, или двије, као некада.

Европски потрошачки центар истраживао је феномен брзог кварења технике и дошао до закључка да је рок трајања техничких уређаја све краћи зато што произвођачи намјерно праве лошије производе који су програмирани да се брже кваре.

Тако се данас машина за веш квари послије 2.500 прања, мобилни телефон једва траје двије године, а телевизор престаје са радом након 20.000 погледаних сати.

У извјештају овог центра наводи се да се механички производи намјештају да раде онолико сати колико траје гарантни рок, а у електронске уређаје често се софтверски убацује грешка, или се у производе намјерно уграђују дијелови лошијег квалитета. Послије двије, три године гаранција истиче, а са њом и одговорност произвођача. Уређај који се тада поквари је застарио, а нови модел већ је у продавницама. Произвођачи на овај аутоматски стварају потражњу.

- То значи да је производ направљен тако да када само један његов дио откаже, цијела направа престаје да ради - упозоравају у извјештају.

Али то није све. Дијелови за покварен уређај или се тешко проналазе, јер се више не производе, или су прескупи, па се поправка не исплати и потрошач је присиљен да купи нови производ.

Произвођачи и сервисери објашњавају да се не може очекивати од машине за веш која кошта 200 евра да ради 30 година.

- Уређаји су све јефтинији и све мање квалитетни. Потреба за ниском ценом спустила је стандарде у производњи. Бубањ веш-машине се све чешће прави од пластике, бојлери су од танког лима... Приметно је да се грађани све ређе одлучују на поправку уређаја по истеку гаранције, што због ниске цене новог уређаја, што због брзог напретка технологије - каже сервисер Никола Јоксимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана