Двадесет савјета за фарбање и украшавање јаја

biljezdravlje.rs
Двадесет савјета за фарбање и украшавање јаја

Представљамо вам савjете за оригинално фарбање и украшавање јаја, који ће добро доћи почетницима, а искуснијима дати нове идеје.

Поред традиционалних рецепта за фарбање у луковини са листовима дjетелине, першуна или папрати, ево још неколико интересантних, који могу да учине да за овогодишњи труд добијете све похвале ваших најмилијих.

1. Мраморна јаја - Љуске црног или бијелог лука исецкати на комаде. Јаје поквасити, уваљати мало у љуске и умотати у алуминијумску фолију или у танку најлон чарапу. Кувати у шерпи са бојом.

2. Гумице за теглу везати унакрсно у свим правцима преко јајета и фарбати.

3. Облици - Изрезати чвршћу љепљиву траку на тракице, тачкице, квадратиће, троуглиће, цвијетиће, слова, па лијепити по куваним јајима. Ставити их у најлон чарапу и фарбати у жељеној боји.

4. Џак - Јаје увити у парче мрежастог џака од кромпира, лука, наранџи или лимуна, чврсто везати концем и кувати у боји.

5. Традиција - Провјерено добре су природне боје за јаја које се добијају од љуске црног или црвеног лука, цвекле, ораховог листа, госпиног цвијета, сока од зове. Украсити се могу сличицама али и биљкама које имају декоративан лист као што су першун, дјетелина, папрат... Ако јаја кувате у луковини можете да додате у воду и разно ароматично биље које даје леп укус.

6. Уље - У мању посуду са фарбом за јаја долити пар капи уља. Кувана јаја спустити и брзо окретати.

7. Мрвице - Кувано јаје премазати лијепком и уваљати у шарене декоративне мрвице или презлу.

8. Шљокице - Четкицом нанети лијепак на одређене дијелове јаја и уваљати их у сребрне шљокице за лице и тијело.

9. Креп папир - Исјећи креп папир по могућности тамнијих боја и исјећи на танке али дугачке траке. У њих умотати кувана још топла јаја и пажљиво их спустити у посуду са хладном водом у коју је стављена једна кашика сирћета, да се папир добро прилепи. Извадити и оставити да се осуши, али не треба чекати да се папир скроз стегне. Најбоље је користити више нијанси одједном, црвену, жуту, плаву, зелену... јер се добијају несвакидашње шаре.

10. Брзо и лако - У кесу за замрзивач сипати неколико капи прехрамбене течне боје, може и више нијанси истовремено, убацити кувано јаје унутра и тапкати га док не добијете жељену боју и мотив.

11. Изгребано јаје - Ако се јаје не фарба равномјерно, негдје боја ухвати јаче а негде мање, извадите га из фарбе и жицом за судове или ножем изгребите још мало љуску и вратите у исту или неку свијетлију боју.

12. Бубамара – Офарбати јаја у жељену боју, најбоље црвену. Умутити једно бијеланце виљушком и четкицом правити туфне на офарбаном јајету. Уваљати у мак.

13. Канап дужине 30 цм потопити у концентровану фарбу за јаја. Намочен канап обмотати око јајета у разним правцима. Узети други канап, намочити у другу боју и поновити поступак онолико пута колико нијанси желите да добијете на јајима.

14. Чипка – јаја скувати, обмотати најбоље најлон чипком, добро је затегнути преко јаја али не превише да не пукне, и спустити у припремљену боју.

15. Јаја на пари - Тврдо скувана јаја оциједити од воде. У ширу посуду сипајте око 2 - 3 цм воде, на шерпу ставити цедиљку, ђевђир или неку сличну решетку. У њу поређајте скувана јаја, преко њих неравномјерно поспите разнобојне фарбе у праху за јаја па све добро затворити крпом да пара не може да изађе из посуде. Кувати на умјереној ватри 10-ак минута и добићете необично нашарана јаја.

16. Темпера - Ако желите да осликате већ офарбана јаја, у плиткој чинијици разблажите туткало, тако да вода буде само благо замућена. Још топла јаја уронити у овај раствор. Када се осуше осликати их мотивима по жељи темперама.

17. Зрневље - Кувана јаја могу се премазати лијепком или беланцетом и уваљати у комбинацију пшенице, пиринча, И другог зрневља. Преко тога може да се напрска златни или неки други лак.

18. Воштане боје - Скувана јаја исцртати воштаним бојама па тек онда фарбати у жељену боју. На исписаним мјестима фарба се неће ухватити.

19. Свила – исјеците старе свилене мараме или кравате на комаде тако велике да могу да обмотају јаја. Шару лијепо намјестити јер ће се кувањем потпуно пресликати на јаје. Водити рачуна да се штампана страна тканине окрене према јајету. Чврсто умотати у газу, стару јастучницу или сличну памучну тканину, везати гумицом. Кувати 20 минута у води у коју су додате три кашике сирћета.

20. Наљепнице – већ офарбана јаја можете украсити мањим наљепницама, најбоље онима са штрасом.

Савјети за почетнике

Свјежину јаја можете да провјерите ако их уроните у суд са хладном сланом водом. Ако потону значи да су свјежа.

Да бисте избјегли пуцање јаја приликом кувања у воду ставите и кашичицу сирћета. У случају да се то ипак деси, бијеланце ће се одмах згуснути на ивици љуске. Други рецепт је да се у воду стави со, и да се јаја кувају на тихој ватри, односно да вода благо струји, а не да ври. Јаја могу да се кувају и на пари, али то траје нешто дуже, око 25 – 30 минута.

Ако желите да јаја лако ољуштите, чим их скувате уроните их у хладну воду.

Прије фарбања јаја би требало опрати у разблаженом средству за прање посуђа како би се са љуске уклонила масноћа и прљавштина. Исти ефекат се постиже и ако се јаја пребришу крпицом намоченом у сирћету.

Офарбана јаја добиће високи сјај а боје ће бити интензивније ако их послије фарбања премажете салветом на коју сте претходно нанијели мало уља, масти, путера или маргарина. Чак и парче сланине може да се користи за ову намјену.

Природне боје

Жута – цвјетови камилице, маслачка, куркума у праху, лист брезе, кора лимуна или наранџе.

Наранџаста – црвена алева паприка, љуске црног лука.

Црвена – сок од цвекле из конзерве, смрзнуте малине, боровнице, купине, љуске црвеног лука, бруснице.

Смеђа – лист и љуска ораха, лист хмеља, кора дрвета шљиве, љуске црног лука, јака црна кафа или црни чај.

Плава– сок од боровнице, листови црвеног купуса.

Зелена – листови спанаћа, коприва.

Бордо – сушени цветови кантариона.

Издувавање јајета

Јаје пробушити танком чиодом прво са горње а затим и са доње стране. Врхом ножа опрезно повећајте ове рупе. Иглом за плетење пробушите бијелу покожицу у јајету и пластичним шприцом убаците ваздух у јаје. Под притиском јаје ће исцурети на другу страну. Љуску опрати споља и изнутра и оставити да се осуши.

Декоративна јаја

Обарено и ољуштено јаје ставити у посуду са наренданом цвеклом у коју је додата кашика лимуновог сока. Оставити јаје да одстоји најмање шест сати. Важно је да јаје буде у потпуности прекривено пиреом од цвекле. Може се користити сирова цвекла али и она из тегле. Врло декоративно изгледа на тањиру за предјело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана