Poljska poslije penala među najboljih 8

B92
Poljska poslije penala među najboljih 8

Fudbaleri Poljske plasirali su se u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Francuskoj pobjedom nad Švajcarskom posle boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Poslije regularnih 90 minuta na stadionu 'Žofroa Girar' u Sent Etjenu bilo je neriješeno 1:1, a isti rezultat ostao je i nakon dodatnih 30 minuta.

Poljaci su u penal seriji bili bolji rezultatom 5:4 – Granit Džaka promašio je kod Švajcaraca, a Gžegož Krihovjak odveo svoju selekciju u prvo četvrtfinale u istoriji.

Ovo je najveći rezultat nacionalnog tima još od 1982. godine i Svjetskog prvenstva u Španiji kada su osvojili bronzanu medalju.

Start utakmice u Sent Etjenu donio nam je veliku inicijativu Poljske i šansu poslije samo 40 sekundi, kada je Levandovski omogućio Miliku praznu mrežu, ali napadač je sa ivice kaznenog prostora prebacio prečku.

Švajcarci su se oslobodili, kreirali nekoliko napada, ali su igrači u bijelim dresovima ponovo preuzeli kontroli i krenuli sa šansama. Grosicki je šutirao preko gola, Milik još jednom bio neprecizan, a Fabijan Šer propustio da ih kazni za promašaje.

Ipak, u 39. minutu Poljaci su stigli do vođstva – Krosicni je ponovo probio po desnoj stani, zavrnuo u kazneni prostor gdje je Levandovski propustio, a Jakub Blaščikovski je prihvatio i mirno poslao kroz noge golamana Zomera.

Tim rezultatom otišlo se na odmor, a nastavak je počeo dobrim pokušajima igrača koji su kombinovali kod prvog gola. Ipak, igrači Vladimira Petkovića su se probudili i kako je vrijeme odmicalo, bivali sve opasniji.

Pretili su Rodriges i Šaćiri, ali je Fabijanski bio siguran, Seferović je pogodio prečku, prije nego što je u finišu napadač Stouk sitija postigao najljepši pogodak u dosadašnjem toku turnira. Lopta je ubačena sa lijeve strane, odbrana nije reagovala na pravi način i ona se odbila do Šaćirija koji je uhvatio nevjerovatne makazice za više od 16 metara i od desnu stativu pogodio za izjednačenje.

Od 18 časova na Parku Prinčeva u Parizu igra se ostrvski derbi između Velsa i Sjeverne Irske.

Dan zatvara derbi između Hrvatske i Portugala na terenu Lansa – Bolar Delelisu, a pobjednik tog meča igraće u četvrtfinalu sa Poljskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana