Пољска послије пенала међу најбољих 8

Б92
Пољска послије пенала међу најбољих 8

Фудбалери Пољске пласирали су се у четвртфинале Европског првенства у Француској побједом над Швајцарском после бољег извођења једанаестераца.

Послије регуларних 90 минута на стадиону 'Жофроа Гирар' у Сент Етјену било је неријешено 1:1, а исти резултат остао је и након додатних 30 минута.

Пољаци су у пенал серији били бољи резултатом 5:4 – Гранит Џака промашио је код Швајцараца, а Гжегож Криховјак одвео своју селекцију у прво четвртфинале у историји.

Ово је највећи резултат националног тима још од 1982. године и Свјетског првенства у Шпанији када су освојили бронзану медаљу.

Старт утакмице у Сент Етјену донио нам је велику иницијативу Пољске и шансу послије само 40 секунди, када је Левандовски омогућио Милику празну мрежу, али нападач је са ивице казненог простора пребацио пречку.

Швајцарци су се ослободили, креирали неколико напада, али су играчи у бијелим дресовима поново преузели контроли и кренули са шансама. Гросицки је шутирао преко гола, Милик још једном био непрецизан, а Фабијан Шер пропустио да их казни за промашаје.

Ипак, у 39. минуту Пољаци су стигли до вођства – Кросицни је поново пробио по десној стани, заврнуо у казнени простор гдје је Левандовски пропустио, а Јакуб Блашчиковски је прихватио и мирно послао кроз ноге голамана Зомера.

Тим резултатом отишло се на одмор, а наставак је почео добрим покушајима играча који су комбиновали код првог гола. Ипак, играчи Владимира Петковића су се пробудили и како је вријеме одмицало, бивали све опаснији.

Претили су Родригес и Шаћири, али је Фабијански био сигуран, Сеферовић је погодио пречку, прије него што је у финишу нападач Стоук ситија постигао најљепши погодак у досадашњем току турнира. Лопта је убачена са лијеве стране, одбрана није реаговала на прави начин и она се одбила до Шаћирија који је ухватио невјероватне маказице за више од 16 метара и од десну стативу погодио за изједначење.

Од 18 часова на Парку Принчева у Паризу игра се острвски дерби између Велса и Сјеверне Ирске.

Дан затвара дерби између Хрватске и Португала на терену Ланса – Болар Делелису, а побједник тог меча играће у четвртфиналу са Пољском.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана