Мерцедес јури четврти тријумф

Агенције
Мерцедес јури четврти тријумф

Шангај - Трком за Велику награду Кине, чији је старт у недјељу у девет часова на стази "Шангај интернационал", наставља се шампионат у "формули 1".

Возачи Мерцедеса су највећи фаворити за четврти тријумф на исто толико трка ове сезоне. Британац Луис Хамилтон, након двије узастопне побједе, показао је добру форму и на тренинзима уочи трке. Био је најбољи на другом тренингу, испред Фернанда Алонса (Ферари), док је трећи био други возач Мерцедеса Нико Розберг. На првом тренингу бриљирао је Алонсо, а послије њега најбоља времена имали су Розберг и возач Ред Була Данијел Рикиардо.

Хамилтон и Алонсо су најуспјешнији возачи на овој стази јер имају по двије побједе, а чак шест пилота који се данас такмиче у "најбржем циркусу на свијету" побјеђивало је у Кини.

- Генерално, ово је специјалан викенд јер овдје морамо да пазимо на потрошњу задњих гума пошто се предње веома брзо униште због дугачких кривина. Ситуација са грејнигом била је добра, али сви возачи имају подуправљање јер им се брзо оштете предњи пнеуматици - казао је Хамилтон.

Самоувјерен је био тренутно први у генералном пласману возача Розберг, који сматра да поново могу до побједе.

- Имамо добар болид и од нас се очекује да побиједимо на трци. Борба за прво мјесто биће велики изазов и радујем се томе - рекао је Розберг.

Стазу у Кини одликују два дуга правца и могућност претицања на њиховом крају те много дугих и тешких кривина. Дугачка је 5.451 метар, а биће вожено 56 кругова.

Занимљивости

На Великој награди Кине Себастијан Фетел је први пут освојио пол позицију и побједу са Ред Булом 2009, као и Нико Розберг 2012. године. На истој стази је Камуи Кобајаши забиљежио свој једини најбржи круг 2012. године, Џенсон Батон возио 100. гран при трку 2005. године, а Кими Раиконен 2007. године донио 200. побједу Ферарију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана