Hamilton uz kišu slavio u Monaku

Agencije
Hamilton uz kišu slavio u Monaku

Monte Karlo - Nakon pet trka ove sezone, u kojima je uglavnom gledao u leđa timskom kolegi Niku Rozbergu, aktuelni šampion "formule 1" Luis Hamilton konačno je došao do prve pobjede ove sezone i to na trci za Veliku nagradu Monaka.

Iako je krenuo tek sa treće pozicije, Britanac je uspio da se probije na prvo mjesto, a kasnije i da se odupre napadima najboljeg iz kvalifikacija Danijela Rikiarda iz Red Bula. Najmanji stepenik na podijumu zauzeo je vozač Fors Indije Serhio Perez, koji je tako napravio veliko iznenađenje, dok je prvoplasirani u generalnom plasmanu Niko Rozberg bio tek sedmi. Velika nagrada Monaka vožena je u promjenljivim uslovima, bilo je i kiše, što je začinilo borbu na stazi, pa je viđeno mnogo incidenata i odustajanja. Trka je krenula iza bezbjednosnog vozila zbog kiše koja je padala prije starta. Kako se staza polako sušila, tako je bilo sve više uzbuđenja. Rikiardo je bio najbolji dok su ulice Monte Karla bile još pod vodom, ali ga je Hamilton nadmudrio time što nije otišao u boks dok staza nije bila potpuno suva. Australijanac je šansu da se vrati u vođstvo propustio kada je otišao po pneumatike za suvo i zbog konfuzije u boksu Red Bula, jer su ga mehaničari dočekali potpuno nespremni. Hamilton je tada preuzeo vođstvo i nakon velike borbe je uspio da se odbrani od Rikiarda, koji je bio bijesan jednim njegovim defanzivnim potezom. Na kraju je Britanac slavio drugu pobjedu u Kneževini, a 44. u karijeri.

- Drago mi je na sam napokon pobijedio ove sezone. Hvala bogu da se sve dogodilo kako sam planirao. Trka je bila jako zanimljiva, Rikiardo me je dugo pritiskao, ali sam se uspio odbraniti - rekao je Hamilton.

Pored sjajne borbe između njega i Rikiarda trku je obilježilo odustajanje pobjednika prethodne trke Maksa Ferstapena. Mladi Holanđanin je imao sjajna preticanja na ulicama Monte Karla, ali ga je prevelika agresivnost koštala pa je kao i kvalifikacije i trku završio udarivši u ogradu pored staze. Zbog sudara su trku ranije završili još Kimi Raikonen (Ferari), Danil Kvjat (Toro Roso), Džolion Palmer (Reno) i oba vozača Zaubera Markus Erikson i Felipe Nasr. Bezbjednosno vozilo je četiri puta izlazilo na stazu, a jednom zbog kese koja je doletjela na stazu. Šampionat "formule 1" biće nastavljen trkom za Veliku nagradu Kanade na stazi "Žil Vilnev" 12. juna.

Prvih deset u Monte Karlu

1. Luis Hamilton (Mercedes)        1.59:29,13

2. Danijel Rikiardo (Red Bul)       +7,25

3. Serhio Perez (Fors Indija)      +13,82

4. Sebastijan Fetel (Ferari)         +15,84

5. Fernando Alonso (Meklaren)    +85

6. Niko Hulkenberg (Fors Indija)         +92,29

7. Niko Rozberg (Mercedes)  +93,29

8. Karos Sajnc (Toro Roso)   +krug

9. Dženson Baton (Meklaren)  +krug

10. Felipe Masa (Vilijams) +krug

Plasman vozača

1. Niko Rozberg (Mercedes)  106

2. Luis Hamilton (Mercedes)        82

3. Danijel Rikiardo (Red Bul)       66

4. Kimi Raikonen (Ferari)  61

5. Sebastijan Fetel (Ferari)         60

Plasman konstruktora

1. Mercedes         188

2. Ferari  121

3. Red Bul  112

4. Vilijams         66

5. Fors Indija   37

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana