Хамилтон уз кишу славио у Монаку

Агенције
Хамилтон уз кишу славио у Монаку

Монте Карло - Након пет трка ове сезоне, у којима је углавном гледао у леђа тимском колеги Нику Розбергу, актуелни шампион "формуле 1" Луис Хамилтон коначно је дошао до прве побједе ове сезоне и то на трци за Велику награду Монака.

Иако је кренуо тек са треће позиције, Британац је успио да се пробије на прво мјесто, а касније и да се одупре нападима најбољег из квалификација Данијела Рикиарда из Ред Була. Најмањи степеник на подијуму заузео је возач Форс Индије Серхио Перез, који је тако направио велико изненађење, док је првопласирани у генералном пласману Нико Розберг био тек седми. Велика награда Монака вожена је у промјенљивим условима, било је и кише, што је зачинило борбу на стази, па је виђено много инцидената и одустајања. Трка је кренула иза безбједносног возила због кише која је падала прије старта. Како се стаза полако сушила, тако је било све више узбуђења. Рикиардо је био најбољи док су улице Монте Карла биле још под водом, али га је Хамилтон надмудрио тиме што није отишао у бокс док стаза није била потпуно сува. Аустралијанац је шансу да се врати у вођство пропустио када је отишао по пнеуматике за суво и због конфузије у боксу Ред Була, јер су га механичари дочекали потпуно неспремни. Хамилтон је тада преузео вођство и након велике борбе је успио да се одбрани од Рикиарда, који је био бијесан једним његовим дефанзивним потезом. На крају је Британац славио другу побједу у Кнежевини, а 44. у каријери.

- Драго ми је на сам напокон побиједио ове сезоне. Хвала богу да се све догодило како сам планирао. Трка је била јако занимљива, Рикиардо ме је дуго притискао, али сам се успио одбранити - рекао је Хамилтон.

Поред сјајне борбе између њега и Рикиарда трку је обиљежило одустајање побједника претходне трке Макса Ферстапена. Млади Холанђанин је имао сјајна претицања на улицама Монте Карла, али га је превелика агресивност коштала па је као и квалификације и трку завршио ударивши у ограду поред стазе. Због судара су трку раније завршили још Кими Раиконен (Ферари), Данил Квјат (Торо Росо), Џолион Палмер (Рено) и оба возача Заубера Маркус Ериксон и Фелипе Наср. Безбједносно возило је четири пута излазило на стазу, а једном због кесе која је долетјела на стазу. Шампионат "формуле 1" биће настављен трком за Велику награду Канаде на стази "Жил Вилнев" 12. јуна.

Првих десет у Монте Карлу

1. Луис Хамилтон (Мерцедес)        1.59:29,13

2. Данијел Рикиардо (Ред Бул)       +7,25

3. Серхио Перез (Форс Индија)      +13,82

4. Себастијан Фетел (Ферари)         +15,84

5. Фернандо Алонсо (Мекларен)    +85

6. Нико Хулкенберг (Форс Индија)         +92,29

7. Нико Розберг (Мерцедес)  +93,29

8. Карос Сајнц (Торо Росо)   +круг

9. Џенсон Батон (Мекларен)  +круг

10. Фелипе Маса (Вилијамс) +круг

Пласман возача

1. Нико Розберг (Мерцедес)  106

2. Луис Хамилтон (Мерцедес)        82

3. Данијел Рикиардо (Ред Бул)       66

4. Кими Раиконен (Ферари)  61

5. Себастијан Фетел (Ферари)         60

Пласман конструктора

1. Мерцедес         188

2. Ферари  121

3. Ред Бул  112

4. Вилијамс         66

5. Форс Индија   37

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана