Хамилтон фаворит за упражњену круну

Приредио: Данијел Радујковић
Хамилтон фаворит за упражњену круну

Мелбурн - Нова сезона "формуле 1" почиње у недјељу и биће врло необична јер у њој неће возити актуелни шампион Нико Розберг, који се повукао, тако да ће титулу преузети неко други, а највећи фаворит је његов бивши клупски колега из Мерцедеса Луис Хамилтон.

Помало необично биће гледати "формулу 1" без дуела Хамилтона и Розберга, који су обиљежили ово такмичење протеклих неколико сезона. Због доминације Мерцедеса у односу на све остале тимове једино су њих двојица били конкуренти за титулу, а како се нису превише вољели, било је много дуела на стази, али и ван ње. Љубитељи овог спорта бар су могли уживати у њиховим дуелима, када остале екипе нису могле озбиљније да их угрозе на већини трка. Питање је како ће се новајлија у њемачкој екипи Валтери Ботас супротставити Хамилтону. Што се тиче возачких способности, ту нема дилеме, али питање је како ће се снаћи сада када има најјачи болид у рукама и какав ће однос имати према Британцу. За сада је све како треба између возача, што у Мерцедесу нису навикли протеклих сезона. Можда се њемачки клуб одлучио за Ботаса управо због карактера, јер се не очекује да се овај жешће супротстави Хамилтону, већ да му буде ослонац на путу ка новој титули. Питање је шта ће се дешавати током сезоне, али треба истаћи да Финац до сада нема побједу, па самим тим није реално очекивати да нападне титулу.

- Не осјећам се као други возач. У Мерцедесу нема првог и другог возача. Ово је велики изазов за моју каријеру. Морам да докажем људима да заслужујем ово мјесто - самоувјерен је Ботас.

Највише ће му недостајати искуство у важним моментима, а тога Хамилтон има на претек. Британац је четвороструки шампион, возио је 188 трка, а славио је на њих 53. Због тога и јачине Мерцедеса главни је фаворит за нову титулу. Што се тиче остатка грида, боље преформансе ове сезоне се очекују од Ферарија, који има искусне возаче Себастијана Фетела и Кимија Раиконена и ако буду имали конкурентан болид могу направити доста. Ако је судити према предсезонским тестирањима, требало би да буде много боље него прошле године. Међутим, већина тимова скрива карте на тим тестирањима, тако да се ништа са сигурношћу не може рећи док не крену први тренинзи и квалификације у Мелбурну. Борба за побједе и подијуме још се може очекивати од двојца Ред Була Данијела Рикарда и Макса Ферстапена. Они су врло талентовани и добри возачи, а прошле сезоне су доказали да се мора рачунати на њих. Остали тимови и возачи су у другом плану и од њих се не очекује много, бар што се тиче побједа и пласмана на подијуме. Ове сезоне такмичиће се десет тимова, један мање него прошле. Занимљиво је да су од тих 20 возача само њих седморица некада побјеђивала у тркама, а титуле су, поред Хамилтона, освајали још Фетел, Раиконен и Фернандо Алонсо. Биће и два дебитанта у "најбржем циркусу на свијету". Ленс Строл ће возити за Вилијамс умјесто Ботаса, а Стофел Вандорне је нова нада Мекларена. Он је, додуше, возио једну трку прошле године у Бахреину када је као замјена ускочио умјесто повријеђеног Алонса. Међутим, и он се води као дебитант. Обојица су млади и талентовани возачи, а од њих у оба тима очекују много. Возе за некада легендарне тимове "формуле 1", који додуше сада нису у правим формама.

Ова сезона биће краћа за једну трку, а из календара је испала Велика награда Њемачке. Гледаоци из ове државе тако неће имати прилику да поздраве чак три њемачка возача, колико их је сада у "формули 1". Као и увијек, нова сезона доноси и неке нове промјене на болидима, а ове у 2017. години биће највеће на болидима у готово двије деценије. Са побољшаном аеродинамиком и бољим грипом болиди ће бити бржи, али и тежи за вожњу. Максимална тежина је 722 килограма плус гуме, што значи да је повећано за 20 килограма. Нос болида биће 200 милиметара већи. Нова предња крилца умањиће ефекте турбуленције болида који је испред. Ширина предњег "носа" сада ће бити 1.800 милиметара, што је за 150 мм више. Такође, отпорније једињење гума требало би да значи мање заустављања у боксу и краће укупно вријеме трке. Механички грип је шири него прије, а повећана контактна површина даваће већи захват за већу брзину у кривини. Због грипа вријеме по кругу се смањује за 2,5 секунди.

Календар трка

Велика награда   стаза датум

1. Аустралија      "Алберт парк" (Мелбурн)     26. март

2. Кина       "Шангај" (Шангај)        9. април

3. Бахреин "Шакир" (Манама)       16. април

4. Русија     "Олимпијски парк" (Сочи)    30. април

5. Шпанија "Каталуња" (Барселона)        14. мај

6. Монако            "Монте Карло" (Монте Карло)       28. мај

7. Канада             "Жил Вилнев" (Монтреал)              11. јун

8. Азербејџан      "Улична трка" (Баку)   25. јун

9. Аустрија          "Ај ринг" (Шпилберг)  9. јул

10. В. Британија           "Силверстон" (Силверстон)   16. јул

11. Мађарска       "Хунгароринг" (Будимпешта)        30. јул

12. Белгија "Спа-Франкошамп" (Спа)     27. август

13. Италија "Монца" (Монца)         3. септембар

14. Сингапур "Марина беј" (Сингапур)  17. септембар

15. Малезија        "Сепанг" (Куала Лумпур)     1. октобар

16. Јапан    "Сузука" (Сузука)       8. октобар

17. САД     "Стаза Америка" (Остин)      22. октобар

18. Мексико         "Херманос Родригез"   (Сијудад Мексико)       29. октобар

19. Бразил "Интерлагос" (Сао Пауло)    12. новембар

20. Абу Даби "Јас Марина" (Абу Даби)  26. новембар

СВИ ШАМПИОНИ

7 - Михаел Шумахер (Њемачка)

5 - Хуан Мануел Фанђо (Аргентина)

4 - Алан Прост (Француска), Себастијан Фетел (Њемачка)

3 - Џек Бребхем (Аустралија, Џеки Стјуарт (В. Британија), Ники Лауда (Аустрија), Нелсон Пике (Бразил), Ајртон Сена (Бразил), Луис Хамилтон (В. Британија)

2 - Алберто Аскари (Италија), Грем Хил (В. Британија), Џими Кларк (В. Британија), Емерсон Фитипалди (Бразил), Мика Хакинен (Финска), Фернандо Алонсо (Шпанија)

1 - Ђузепе Нино Фарина (Италија), Мајк Хоторн (В. Британија), Фил Хил (САД), Џон Сартиз (В. Британија), Денис Халм (Нови Зеланд), Јохан Ринт (Аустрија), Џејмс Хант (В. Британија), Марио Андрети (САД), Џоди Шектер (Ј. Африка), Алан Џонс (Аустралија), Кеке Розберг (Финска), Најџел Менсел (В. Британија), Дејмон Хил (В. Британија), Жак Вилнев (Канада), Кими Раиконен (Финска), Џенсон Батон (В. Британија), Нико Розберг (Њемачка)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана