Hamilton favorit za upražnjenu krunu

Priredio: Danijel Radujković
Hamilton favorit za upražnjenu krunu

Melburn - Nova sezona "formule 1" počinje u nedjelju i biće vrlo neobična jer u njoj neće voziti aktuelni šampion Niko Rozberg, koji se povukao, tako da će titulu preuzeti neko drugi, a najveći favorit je njegov bivši klupski kolega iz Mercedesa Luis Hamilton.

Pomalo neobično biće gledati "formulu 1" bez duela Hamiltona i Rozberga, koji su obilježili ovo takmičenje proteklih nekoliko sezona. Zbog dominacije Mercedesa u odnosu na sve ostale timove jedino su njih dvojica bili konkurenti za titulu, a kako se nisu previše voljeli, bilo je mnogo duela na stazi, ali i van nje. Ljubitelji ovog sporta bar su mogli uživati u njihovim duelima, kada ostale ekipe nisu mogle ozbiljnije da ih ugroze na većini trka. Pitanje je kako će se novajlija u njemačkoj ekipi Valteri Botas suprotstaviti Hamiltonu. Što se tiče vozačkih sposobnosti, tu nema dileme, ali pitanje je kako će se snaći sada kada ima najjači bolid u rukama i kakav će odnos imati prema Britancu. Za sada je sve kako treba između vozača, što u Mercedesu nisu navikli proteklih sezona. Možda se njemački klub odlučio za Botasa upravo zbog karaktera, jer se ne očekuje da se ovaj žešće suprotstavi Hamiltonu, već da mu bude oslonac na putu ka novoj tituli. Pitanje je šta će se dešavati tokom sezone, ali treba istaći da Finac do sada nema pobjedu, pa samim tim nije realno očekivati da napadne titulu.

- Ne osjećam se kao drugi vozač. U Mercedesu nema prvog i drugog vozača. Ovo je veliki izazov za moju karijeru. Moram da dokažem ljudima da zaslužujem ovo mjesto - samouvjeren je Botas.

Najviše će mu nedostajati iskustvo u važnim momentima, a toga Hamilton ima na pretek. Britanac je četvorostruki šampion, vozio je 188 trka, a slavio je na njih 53. Zbog toga i jačine Mercedesa glavni je favorit za novu titulu. Što se tiče ostatka grida, bolje preformanse ove sezone se očekuju od Ferarija, koji ima iskusne vozače Sebastijana Fetela i Kimija Raikonena i ako budu imali konkurentan bolid mogu napraviti dosta. Ako je suditi prema predsezonskim testiranjima, trebalo bi da bude mnogo bolje nego prošle godine. Međutim, većina timova skriva karte na tim testiranjima, tako da se ništa sa sigurnošću ne može reći dok ne krenu prvi treninzi i kvalifikacije u Melburnu. Borba za pobjede i podijume još se može očekivati od dvojca Red Bula Danijela Rikarda i Maksa Ferstapena. Oni su vrlo talentovani i dobri vozači, a prošle sezone su dokazali da se mora računati na njih. Ostali timovi i vozači su u drugom planu i od njih se ne očekuje mnogo, bar što se tiče pobjeda i plasmana na podijume. Ove sezone takmičiće se deset timova, jedan manje nego prošle. Zanimljivo je da su od tih 20 vozača samo njih sedmorica nekada pobjeđivala u trkama, a titule su, pored Hamiltona, osvajali još Fetel, Raikonen i Fernando Alonso. Biće i dva debitanta u "najbržem cirkusu na svijetu". Lens Strol će voziti za Vilijams umjesto Botasa, a Stofel Vandorne je nova nada Meklarena. On je, doduše, vozio jednu trku prošle godine u Bahreinu kada je kao zamjena uskočio umjesto povrijeđenog Alonsa. Međutim, i on se vodi kao debitant. Obojica su mladi i talentovani vozači, a od njih u oba tima očekuju mnogo. Voze za nekada legendarne timove "formule 1", koji doduše sada nisu u pravim formama.

Ova sezona biće kraća za jednu trku, a iz kalendara je ispala Velika nagrada Njemačke. Gledaoci iz ove države tako neće imati priliku da pozdrave čak tri njemačka vozača, koliko ih je sada u "formuli 1". Kao i uvijek, nova sezona donosi i neke nove promjene na bolidima, a ove u 2017. godini biće najveće na bolidima u gotovo dvije decenije. Sa poboljšanom aerodinamikom i boljim gripom bolidi će biti brži, ali i teži za vožnju. Maksimalna težina je 722 kilograma plus gume, što znači da je povećano za 20 kilograma. Nos bolida biće 200 milimetara veći. Nova prednja krilca umanjiće efekte turbulencije bolida koji je ispred. Širina prednjeg "nosa" sada će biti 1.800 milimetara, što je za 150 mm više. Takođe, otpornije jedinjenje guma trebalo bi da znači manje zaustavljanja u boksu i kraće ukupno vrijeme trke. Mehanički grip je širi nego prije, a povećana kontaktna površina davaće veći zahvat za veću brzinu u krivini. Zbog gripa vrijeme po krugu se smanjuje za 2,5 sekundi.

Kalendar trka

Velika nagrada   staza datum

1. Australija      "Albert park" (Melburn)     26. mart

2. Kina       "Šangaj" (Šangaj)        9. april

3. Bahrein "Šakir" (Manama)       16. april

4. Rusija     "Olimpijski park" (Soči)    30. april

5. Španija "Katalunja" (Barselona)        14. maj

6. Monako            "Monte Karlo" (Monte Karlo)       28. maj

7. Kanada             "Žil Vilnev" (Montreal)              11. jun

8. Azerbejdžan      "Ulična trka" (Baku)   25. jun

9. Austrija          "Aj ring" (Špilberg)  9. jul

10. V. Britanija           "Silverston" (Silverston)   16. jul

11. Mađarska       "Hungaroring" (Budimpešta)        30. jul

12. Belgija "Spa-Frankošamp" (Spa)     27. avgust

13. Italija "Monca" (Monca)         3. septembar

14. Singapur "Marina bej" (Singapur)  17. septembar

15. Malezija        "Sepang" (Kuala Lumpur)     1. oktobar

16. Japan    "Suzuka" (Suzuka)       8. oktobar

17. SAD     "Staza Amerika" (Ostin)      22. oktobar

18. Meksiko         "Hermanos Rodrigez"   (Sijudad Meksiko)       29. oktobar

19. Brazil "Interlagos" (Sao Paulo)    12. novembar

20. Abu Dabi "Jas Marina" (Abu Dabi)  26. novembar

SVI ŠAMPIONI

7 - Mihael Šumaher (Njemačka)

5 - Huan Manuel Fanđo (Argentina)

4 - Alan Prost (Francuska), Sebastijan Fetel (Njemačka)

3 - Džek Brebhem (Australija, Džeki Stjuart (V. Britanija), Niki Lauda (Austrija), Nelson Pike (Brazil), Ajrton Sena (Brazil), Luis Hamilton (V. Britanija)

2 - Alberto Askari (Italija), Grem Hil (V. Britanija), Džimi Klark (V. Britanija), Emerson Fitipaldi (Brazil), Mika Hakinen (Finska), Fernando Alonso (Španija)

1 - Đuzepe Nino Farina (Italija), Majk Hotorn (V. Britanija), Fil Hil (SAD), Džon Sartiz (V. Britanija), Denis Halm (Novi Zeland), Johan Rint (Austrija), Džejms Hant (V. Britanija), Mario Andreti (SAD), Džodi Šekter (J. Afrika), Alan Džons (Australija), Keke Rozberg (Finska), Najdžel Mensel (V. Britanija), Dejmon Hil (V. Britanija), Žak Vilnev (Kanada), Kimi Raikonen (Finska), Dženson Baton (V. Britanija), Niko Rozberg (Njemačka)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana