Жарко Милаковић, тренер Игокее: Проблеми постоје од краја АБА лиге

Иван Драгичевић
Жарко Милаковић, тренер Игокее: Проблеми постоје од краја АБА лиге

Лакташи - Послије четири године Игокеа је доживјела пораз на домаћем терена у првенству БиХ, а бољи је био амбициозни Зрињски резултатом 88:85. Александровчани већ неко вријеме нису на нивоу игара које реалним квалитетом могу да пруже.

Видљив недостатак енергије и велики број изгубљених лопти коштали су актуелног шампиона БиХ првог пораза са новим тренером Жарком Милаковићем. Мостарци, предвођени НБА играчем Туреом Маријем, изненадили су Игокеу и тако самостално засјели на чело табеле. Генеза проблема постоји од раније и Милаковић има задатак да тргне екипу у наредним мечевима.

- Ову утакмицу не треба гледати одвојено, јер се проблеми дешавају континуирано од краја АБА лиге. Приступ и мотивација сигурно нису на потребном нивоу и покушавамо да отклонимо проблеме и недостатке. Пораз није катастрофалан, битније је како ћемо одреаговати, јер имамо квалитет. Појединци су помислили да ће бити лакше, имамо мотивисане противнике који желе у Другу АБА лигу, а Игокеа је без императива освајања титуле што је опасно - рекао је Милаковић.

Александровчани су сигурни учесници АБА лиге, тако да титула не игра квалификациону улогу за регионално такмичење већ је ствар престижа.

- Не постоји притисак од стране управе, али постоји у јавности. Отворићемо простор млађим играчима, спремни смо да истрпимо све њихове грешке да бисмо добили играче за АБА лигу. Од њих зависи колико ће се задржати на терену. Не смијемо заборавити чињеницу да екипе из Лиге шест за првака БиХ финансијски нису ништа слабије од Игокее. Ко је био на утакмици са Зрињским могао је видјети какав ростер имају и како ствари функционишу у њиховом клубу - додао је Милаковић, који послије двије утакмице има побједу и пораз.

Никада није лако преузети екипу усред сезоне или када се одлучује о титули. Тренери долазе на већ формиран тим и тешко је направити било какве промјене.

- Посао је комплексан, преузео сам давно селектован тим. Идемо у детаље, тако можемо да се тргнемо. Поновићу да ови момци имају квалитет, само је битно потврђивати га из дана у дан, јер се квалитет стално доказује. И сам морам да се мијењам, да упознам играче и њихове навике. Нисам се припремао за ову улогу, ушао сам и морам да се прилагођавам. Студирам екипе, њихове ростере радимо максимално на свему. Распон година у екипи је од 18 до 36, најосјетљивији је прелазак из јуниорске кошарке у сениорску, старији морају да помогну, јер ниједан тренерски савјет није једнак играчком - закључио је Милаковић.

Слиједи Широки

Како је завршен први круг лигашког дијела, Игокеа у 6. колу гостује у Широком Бријегу. Ова екипа недавно је смијенила тренера Дамира Вујановића и именовала Данијела Јусупа, који је трећи кормилар ове сезоне. Растерећени без императива уз шок терапију промјеном тренера тражиће своју шансу против Игокее, коју очекује тежак посао у увијек незгодној "Пецари".

Лига 6 за првака БиХ

Босна Ројал - Какањ 78:67, Игокеа - Зрињски 85:88, Широки - Спарс 76:89.

1. Зрињски 5      4       1       418:372      9

2. Игокеа   5       3       2       406:379      8

3. Какањ    5       3       2       380:389      8

4. Босна Р. 5       2       3       366:375      7

5. Спарс     5       2       3       363:379      7

6. Широки 5       2       3       378:417      6

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана