Žarko Milaković, trener Igokee: Problemi postoje od kraja ABA lige

Ivan Dragičević
Žarko Milaković, trener Igokee: Problemi postoje od kraja ABA lige

Laktaši - Poslije četiri godine Igokea je doživjela poraz na domaćem terena u prvenstvu BiH, a bolji je bio ambiciozni Zrinjski rezultatom 88:85. Aleksandrovčani već neko vrijeme nisu na nivou igara koje realnim kvalitetom mogu da pruže.

Vidljiv nedostatak energije i veliki broj izgubljenih lopti koštali su aktuelnog šampiona BiH prvog poraza sa novim trenerom Žarkom Milakovićem. Mostarci, predvođeni NBA igračem Tureom Marijem, iznenadili su Igokeu i tako samostalno zasjeli na čelo tabele. Geneza problema postoji od ranije i Milaković ima zadatak da trgne ekipu u narednim mečevima.

- Ovu utakmicu ne treba gledati odvojeno, jer se problemi dešavaju kontinuirano od kraja ABA lige. Pristup i motivacija sigurno nisu na potrebnom nivou i pokušavamo da otklonimo probleme i nedostatke. Poraz nije katastrofalan, bitnije je kako ćemo odreagovati, jer imamo kvalitet. Pojedinci su pomislili da će biti lakše, imamo motivisane protivnike koji žele u Drugu ABA ligu, a Igokea je bez imperativa osvajanja titule što je opasno - rekao je Milaković.

Aleksandrovčani su sigurni učesnici ABA lige, tako da titula ne igra kvalifikacionu ulogu za regionalno takmičenje već je stvar prestiža.

- Ne postoji pritisak od strane uprave, ali postoji u javnosti. Otvorićemo prostor mlađim igračima, spremni smo da istrpimo sve njihove greške da bismo dobili igrače za ABA ligu. Od njih zavisi koliko će se zadržati na terenu. Ne smijemo zaboraviti činjenicu da ekipe iz Lige šest za prvaka BiH finansijski nisu ništa slabije od Igokee. Ko je bio na utakmici sa Zrinjskim mogao je vidjeti kakav roster imaju i kako stvari funkcionišu u njihovom klubu - dodao je Milaković, koji poslije dvije utakmice ima pobjedu i poraz.

Nikada nije lako preuzeti ekipu usred sezone ili kada se odlučuje o tituli. Treneri dolaze na već formiran tim i teško je napraviti bilo kakve promjene.

- Posao je kompleksan, preuzeo sam davno selektovan tim. Idemo u detalje, tako možemo da se trgnemo. Ponoviću da ovi momci imaju kvalitet, samo je bitno potvrđivati ga iz dana u dan, jer se kvalitet stalno dokazuje. I sam moram da se mijenjam, da upoznam igrače i njihove navike. Nisam se pripremao za ovu ulogu, ušao sam i moram da se prilagođavam. Studiram ekipe, njihove rostere radimo maksimalno na svemu. Raspon godina u ekipi je od 18 do 36, najosjetljiviji je prelazak iz juniorske košarke u seniorsku, stariji moraju da pomognu, jer nijedan trenerski savjet nije jednak igračkom - zaključio je Milaković.

Slijedi Široki

Kako je završen prvi krug ligaškog dijela, Igokea u 6. kolu gostuje u Širokom Brijegu. Ova ekipa nedavno je smijenila trenera Damira Vujanovića i imenovala Danijela Jusupa, koji je treći kormilar ove sezone. Rasterećeni bez imperativa uz šok terapiju promjenom trenera tražiće svoju šansu protiv Igokee, koju očekuje težak posao u uvijek nezgodnoj "Pecari".

Liga 6 za prvaka BiH

Bosna Rojal - Kakanj 78:67, Igokea - Zrinjski 85:88, Široki - Spars 76:89.

1. Zrinjski 5      4       1       418:372      9

2. Igokea   5       3       2       406:379      8

3. Kakanj    5       3       2       380:389      8

4. Bosna R. 5       2       3       366:375      7

5. Spars     5       2       3       363:379      7

6. Široki 5       2       3       378:417      6

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana