Vladimir Micov, srpski košarkaš i član Galatasaraja, za Glas Srpske: Zaslužili smo povratak u Evroligu

Milan Zubović
Vladimir Micov, srpski košarkaš i član Galatasaraja, za Glas Srpske: Zaslužili smo povratak u Evroligu

Istanbul - Posle godinu vraćamo se u Evroligu, a cele sezone igrali smo najbolju košarku u Evrokupu te smo zaslužili povratak u elitno evropsko takmičenje.

Izjavio je to srpski košarkaš i član Galatasaraja Vladimir Micov za "Glas Srpske", nakon što je osvojio trofej Evrokupa. Turska ekipa u revanšu finala uspjela je da nadoknadi minus od četiri poena iz prvog susreta protiv Strazbura i na svom parketu slavila je rezultatom 78:67.

Iako je veče prije stigao do veoma bitnog trofeja, jučerašnji poziv iz Banjaluke zatekao ga je u šetnji sa porodicom.

- Uživam u šetnji sa porodicom i to je odličan način da se glava izbistri nakon velikog uspeha. Burno smo proslavili titulu, dobili smo dva slobodna dana pa se odmah vraćamo treninzima i obavezama. Mesta i vremena za neke velike fešte nema, jer se okrećemo obavezama u domaćem prvenstvu - rekao je Micov.

Navijači Galatasaraja su ga prozvali "hladnokrvni ubica", pošto rijetko pokazuje emocije na parketu.

- Jednostavno, takav sam. Ne pokazujem emocije, ali naravno, sada sam nasmejan. Veoma sam srećan zbog osvajanja trofeja - kazao je Micov.

Ekipa je pretrpjela dosta izmjena pred početak ove sezone, ali je uspjela da ostvari cilj.

- Imali smo mnogo problema prošle sezone kada se promenilo mnogo igrača, a slično je bilo i pred početak ove sezone. Od prošle ekipe ostali smo samo Sinan Guler i ja te smo morali da se uigravamo. Išli smo korak po korak i rasli iz utakmice u utakmicu. Gubili smo neke mečeve u gostima da bismo te poraze uspevali da nadoknadimo na domaćem terenu pred našim navijačima. Tako je bilo i u finalu. Poraženi smo u Strazburu dok smo u Istanbulu nadoknadili minus i slavili sa svojim navijačima i nije bilo boljeg načina da dođemo do pehara - rekao je Micov.

Početak nokaut faze označio je kao trenutka kada su počeli vjerovati da mogu stići do kraja.

- Na početku sezone postavljen je cilj, a to je bilo osvajanje Evrokupa. S obzirom na velike promene u timu ne nisam znao da li je to bilo realno u tom trenutku. Pomalo smo bili skeptici, prošli smo grupnu fazu i onda je sve počelo da se uklapa, čemu je mnogo doprinela pobeda protiv Karšijake - izjavio je Micov.

Podršku sa tribina označio je kao jedan od ključnih faktora koji su doveli do trofeja.

- Imali smo dobru podršku navijača početkom sezone, ali nakon što smo eliminisali Karšijaku dvorana je postajala sve punija. Baš u to vrjeme fudbaleri Galatasaraja su ispali iz evropskih takmičenja, pa su se navijači okrenuli nama. Davali su nam mnogo samopouzdanja i lakše smo dolazili do pobeda i zaslužili su da ponovo uživaju u Evroligi - istakao je Micov.

Zajedno sa saigračem Erikom Mekolumom Micov je dio idealne petorke Evrokupa u kojoj se još nalaze Mardi Kolins (Strazbur), Davide Paskolo (Trento) i Alen Omić (Gran Kanarija).

- Sigurno da je to veliko priznanje za mene i nije mala stvar da se nađem među najboljim igračima Evrokupa. Neko je prepoznao moje dobre partije i uvrstio me u najbolji tim. Kako izborom među najbolje tako i sezonom mogu da budem zadovoljan, iako još nije završena. Prezadovoljan sam partijama koje su, možda, i iznad mojih očekivanja. Na kraju krajeva, bitno je da pobeđujemo - naglasio je Micov.

Lazme MVP

Stefon Lazme je sa 16 poena i 10 skokova bio najbolji u Galatasaraju i ponio je MVP titulu finalnih mečeva Evrokupa. Erik Mekolum je takođe postigao 16 poena, Sina Guler 14, a Blejk Šilb 11 poena. Vladimir Micov, najbolji igrač prve utakmice, u revanšu je postigao sedam poena, uz tri skoka i pet asistencija. Mardi Kolins je sa 16 poena bio najefikasniji u Strazburu.

Ugovor i Evroliga

Kao član moskovskog CSKA Micov je dva puta bio učesnik Fajnal fora Evrolige, koju će ponovo igrati, jer ima još godinu ugovora sa turskim klubom.

- Prošle sezone potpisao sam na dve godine, tako da sam i sledeće član Galate i ponovo smo u Evroligi. Koliko ćemo dogurati iduće sezone, teško je bilo šta prognozirati, jer tek treba da bude napravljen plan da se vidi ko će od sadašnjih igrača ostati, pošto većina njih nema ugovore i na klubu je da krene sa pregovorima - rekao je Micov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana