Marinović na klupi garant za uspjehe

Darko Pašagić
Marinović na klupi garant za uspjehe

Banjaluka - Pred početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo mladih 2019. godine u Italiji i San Marinu malo ko je vjerovao da reprezentacija BiH u grupi sa Portugalijom, Rumunijom, Velsom, Švajcarskom i Lihtenštajnom može nešto više da učini, ali jesu Vinko Marinović i njegovi izabranici.

Uspjeli su ono što je malo ko očekivao i poslije sedam utakmica nalaze se na prvoj poziciji u grupi osam, a ono što je možda još i važnije, nanizali su četiri uzastopne pobjede.

- Dobri rezultati nisu samo moja zasluga, već cijele ekipe, koja djeluje kao skladna cjelina, koja u svojim redovima ima dosta kvalitetnih pojedinaca. Od početka kvalifikacija niko na nas nije vršio pritisak da nešto moramo. Išli smo iz utakmice u utakmicu, a poslije prva tri susreta imali smo samo tri boda i dva poraza. Pobjeda nad Portugalijom bila nam je stimulans da možemo mnogo, uslijedila su dva trijumfa protiv Velsa i sada protiv Lihtenštajna i tu smo gdje jesmo - naglasio je Marinović.

Nekada odlični fudbaler odlično gura u trenerskoj karijeri, gdje god da je radio, od matične Kozare, preko Borca i Zrinjskog, do mlade selekcije BiH, pravio je pomake. Do kraja kvalifikacija ostala su još tri teška susreta, od kojih je prvi možda i najlakši. Naime, 7. septembra Marinovićevi izabranici dočekaće Švajcarsku, četiri dana kasnije su gosti Rumunije, a 16. oktobra Portugalije.

- Neću biti skroman ako kažem da je naša grupa možda i najjača. Imamo ekstrajake ekipe Portugalije i Rumunije, odlične timove Švajcarske i Velsa, a objektivno, samo je lošiji Lihtenštajn. I ovo što smo napravili do sada je pravo čudo, ali vjerujem da možemo još. Naruku nam ide što smo u narednom susretu domaćini već otpisanoj Švajcarskoj, a istog dana igraju Portugalci i Rumuni. Ipak, treba da budemo realni da smo mi u lošijem položaju nego Portugalija koja je do sada izgubila pet bodova, dok smo Rumuni i mi ostali bez šest - nastavio je Marinović.

Direktan plasman na EP izboriće pobjednik grupe, dok će se četiri najbolja drugoplasirana tima iz devet grupa u baražu boriti za dva mjesta na završnici.

- Ukoliko u ova tri susreta osvojimo bar šest bodova, vjerujem da možemo biti pobjednici grupe ili bar jedna od četiri drugoplasirane ekipe koja će igrati u baražu. Međutim, ako u tome i ne uspijemo, već smo napravili mnogo i već sada su mnogi naši reprezentativci postali interesantni evropskom tržištu i velikim klubovima. Tako je igrač Radnika Besim Šerbečić potpisao za Rozenborg, fudbaler Zrinjskog Marijan Ćavar prešao u Ajntraht, a Marko Mihojević iz Sarajeva u PAOK. Na ljeto možemo očekivati još nekoliko transfera momaka koji su svojim igrama skrenuli pažnju na sebe - rekao je Marinović.

Po njegovim riječima, najveći dobitak ovih kvalifikacija je što postoji okosnica reprezentacije za sljedeće.

- Imamo među reprezentativcima desetak igrača koji su rođeni 1998. godine, što znači da mogu nastupiti i u narednim kvalifikacijama, a prednost je što će već imati iskustva iz ovih. To znači da bi u narednom ciklusu bar na papiru trebalo da budemo jači nego sada - dodao je Marinović.

Igrači iz Srpske

U ovim kvalifikacijama za U-21 reprezentaciju BiH igralo je čak šest igrača koji su ove sezone nastupili za klubove iz Republike Srpske. Nemanja Trkulja i Vladan Danilović nosili su dres Borca, Besim Šerbečić i Damir Peco Radnika, a Nikola Dujaković i Ajdin Redžić Krupe.

Grupa 8

1. BiH        7       5       0       2       19:5  15

2. Portugalija   6       4       1       1       17:7  13

3. Rumunija         6       3       3       0       9:3    12

4. Vels       6       2       1       3       6:8    7

5. Švajcarska     7       2       1       4       7:12  7

6. Lihtenštajn   6       0       0       6       1:24  0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana